Problémy s IT řešíme přímo u Vás nebo na naší pobočce na ul. Vídeňská 202/119e, Brno.

Co dělat, když máte pomalou Wi-Fi nebo jiné problémy s internetem

Nastavení Wi-Fi a další servis Wi-Fi sítě, ale taky zabezpečení routeru nebo pomalé připojení. To jsou starosti, které řešil snad každý, kdo si doma zařizoval internet. Pokud i vy právě stojíte před některou z níže popsaných výzev, dáme vám užitečné rady, jak postupovat, abyste se nespálili a sami sobě nenapáchali víc škody než užitku.

Žijeme v časech, kdy je nefunkční Wi-Fi pomalu větší pohromou než odstávka vody. O to větší malér nastává, když musíte řešit neočekávané trable s internetem. Dobrá zpráva je, že většinou nejde o nic závažného a za několik minut je komplikace zažehnána.

Objednat spolehlivý servis Wi-Fi

Pomalá Wi-Fi aneb když vás zradí rychlost Wi-Fi routeru

Ztráta Wi-Fi signálu

Za internet platíte několik stokorun měsíčně, takže očekáváte, že vaše Wi-Fi bude rychlá. Přesto se občas stane, že se vám webové stránky načítají pomaleji než obvykle, nebo že vůbec nerozjedete video na YouTube? 

Možná že došlo k potížím na straně internetového poskytovatele, ale většinou má pomalejší Wi-Fi jiné příčiny.

Často stačí, když Wi-Fi router restartujete a tím trable s pomalým připojením vyřešíte. Ano, někdy je to opravdu takhle jednoduché.

Když restart nezabírá, mohla by zafungovat změna Wi-Fi kanálu. Je-li kolem vás spousta dalších routerů připojených na stejný Wi-Fi kanál, typicky na sídlišti v paneláku, tento kanál se zahltí a vaše připojení kvůli tomu zpomalí. Pokud netušíte, jak Wi-Fi kanál přepnout, spolehlivý Wi-Fi servis si s tím hravě poradí.

Existují i další způsoby, jak vyřešit zpomalenou Wi-Fi, například přepnutí z pásma 2.4 GHz na pásmo 5 GHz, ale změna kanálu patří jednoznačně k nejběžnějším.

Jak postupovat v případě nefunkčního internetu

Ze všech problémů s internetovým připojením je tento nejhorší. Za několik minut vás čeká videohovor s kolegy z práce, vše je připraveno a jdete si uvařit kafe. Jenže pak se vrátíte ke stolu a vidíte, že přestal fungovat internet. Úplně.

Co teď, nastal čas panikařit? Vůbec ne.

Než začnete složitě pátrat, v čem je zakopaný pes, zkuste prověřit, jestli: 

  • u vás v bytě nebo celém domě nevypadla elektřina
  • nenastala nečekaná závada na vašem PC či notebooku – ideálně ho restartujte
  • váš router funguje v pořádku (pokud jste připojení přes Wi-Fi)
  • váš internetový poskytovatel nehlásí výpadek ve vaší lokalitě

Vše jste zkontrolovali a stále nevíte, kde by mohl být problém? Pak nenechávejte nic náhodě a nechte si pomoci od našich hodinových ajťáků. Ať už se stalo cokoliv, trable s nefungujícím připojením s vámi vyřeší. 

Jak na nastavení sítě Wi-Fi

Zapojení Wi-Fi routeru

Vytvoření domácí Wi-Fi není na první pohled nic složitého, ale pokud s tím nemáte žádné zkušenosti, bude pro vás nejlepší nechat si svůj Wi-Fi router nastavit od odborníků. Za prvé si ušetříte spoustu hodin práce a nervů, za druhé eliminujete bezpečnostní rizika, která s počátečním nastavováním routeru souvisí. 

V zásadě máte tyto možnosti: 

  • nechat si nastavit Wi-Fi od svého poskytovatele internetu (což ale může být zpoplatněné vysokým poplatkem)
  • nastavit Wi-Fi svépomocí
  • spolehnout se na odborný servis Wi-Fi

Nerozumíte-li složitému návodu přibalenému k routeru, nebo pokud máte strach, abyste při nastavování něco nepokazili, obraťte se na naše profíky. Bude tak mít klid na duši.

Nefunguje vám router? Šroubovák nechte schovaný

Oprava internetu

Že občas Wi-Fi router (směrovač) zazlobí, to není nic neobvyklého. Horší je, když přestane úplně fungovat a nepomáhá ani opakované stisknutí restartovacího tlačítka. Stalo se vám něco podobného a nemůžete router zprovoznit, ať děláte cokoliv?

Pokud jste router zapojili do zásuvky, zapli ho a stále nefunguje, nejspíš se jedná o závadu. Šroubovák každopádně nechejte schovaný a svěřte opravu do rukou servisu, abyste router nepoškodili.   

Nastavení hesla Wi-Fi a další zabezpečení routeru

Zabezpečení Wi-Fi by mělo být součástí každého počátečního nastavování Wi-Fi routeru. I když se jedná o domácí připojení, které zdánlivě žádné záškodníky nezajímá, opak je často pravdou. 

Naprostým bezpečnostním minimem je nastavení dostatečně silného hesla Wi-Fi routeru, pravidelná aktualizace softwaru routeru nebo skrytí názvu domácí sítě před okolím. Nastavení hesla pravděpodobně zvládnete i sami, ale pokročilá nastavení už mohou být oříšek. 

Taktéž je důležité mít připravenou Wi-Fi síť pro návštěvy a osoby, které se u vás doma chtějí připojit k internetu. Pro tyto případy je ideální mít připravenou „omezenou“ hostovskou síť.

I s tím vám však hodinoví ajťáci pomohou. Ať už potřebujete základní servis Wi-Fi sítě nebo máte pokročilejší otázky, obraťte se na ně na čísle 724 193 499, v chatu zde tady webu nebo na e-mailu [email protected]. Poradí vám na dálku po telefonu, nebo přijedou rovnou za vámi domů.

Líbí se vám článek? Nepropásněte další!

Přihlaste se do občasníku hodinových ajťáků a získejte chytré IT tipy

    Odesláním e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

    Odborná pomoc on-line, ve Vaší provozovně, nebo u nás v IT servisu

    Někdy stačí malá rada po telefonu, jindy je potřeba fyzický zásah IT odborníka. Jsme připraveni na obojí.

     

    Vyřešíme problém

    Zajistíme vám spolehlivý servis u nás v Brně, nebo vyřešíme nastavení IT techniky po telefonu. Neřešte problémy, které nejsou vaše „parketa“.

    Pomůžeme s konektivitou

    Potřebujete vyřešit konektivitu nebo zlepšit pokrytí Wi-Fi u vás doma nebo v kanceláři? Nechte si kvalitně pomoci našimi odborníky.

    Nastavíme server

    Potřebujete pomoci se zásahy na serveru, zálohováním či přesunem do cloudu, nebo nastavením aktivního monitoringu vaší sítě? Kontaktujte naše ajťáky