Problémy s IT řešíme přímo u Vás nebo na naší pobočce na ul. Vídeňská 202/119e, Brno.

Jak na pravidelnou údržbu notebooku a počítače

Abyste svůj notebook nebo počítač nemuseli často posílat do servisu, je dobré zařízení jednou za čas vyčistit a provést na něm takzvanou generální údržbu. Na co se primárně zaměřit a v čem se liší údržba PC a laptopu? Na tom vám přinášíme odpovědi na následujících řádcích.

Nezáleží, jakou značku počítače nebo notebooku vlastníte – pokud svému pomocníkovi aspoň občas nedopřejete základní servis, zvyšuje se riziko poruch hardwaru i softwarových potíží.  

Proč dělat pravidelnou údržbu notebooku a počítače

Především proto, že si ušetříte spoustu starostí a peněz. Prevence v podobě pravidelné údržby notebooku nebo PC je časově i finančně méně náročná než řešení možných následků. A to i v případě, že byste si údržbu nechali dělat od odborníků v servisu.

Oprava neudržovaného zařízení se může vyšplhat až na tisíce korun, například když se kvůli špatné péči o PC či laptop porouchají některé komponenty. Těmto komplikacím se dá naštěstí snadno předejít.

Jak udržet laptop nebo PC v kondici

Svůj notebook nebo stolní počítač udržíte v kondici za prvé údržbou hardwaru (tzn. především jeho pravidelným čištěním) a za druhé softwarovou péčí. Na softwarovou údržbu určitě nezapomínejte, protože je stejně důležitá jako starost o „schránku“ PC nebo laptopu.

Čištění aneb jak zabránit zahřívání PC a notebooku

Vyčištění počítače nebo laptopu od prachu a dalších nečistot je jedním z nejjednodušších způsobů, jak prodloužit životnost zařízení a zachovat jeho výkon. Nejčastější potíží bývá přehřívání PC nebo notebooku, které způsobuje právě velké množství usazeného prachu na komponentech. 

Čištění počítače

Protože je stolní počítač větší, jeho komponenty bývají lépe přístupné než v případě notebooku, a tím pádem se také lépe čistí. Je potřeba vyčistit především ventilátor – ten má na starost chlazení počítače, a pokud se zanese prachem, přestává plnit svou funkci. Čištěním by měl ale projít i chladič procesoru nebo grafickou karta.

K vyčištění PC jsou potřeba nástroje jako šroubovák, sprej se stlačeným vzduchem nebo štětečky a ubrousky. K likvidaci prachu se hodí i kompresor, ale s tím je třeba zacházet opatrně, aby nedošlo k poškození součástek.

Technik čistí počítač

Čištění notebooku

Také u notebooku vyžaduje největší pozornost ventilátor, který chladí další komponenty (například procesor) a měl by tedy zůstat maximálně čistý.

Nechcete-li celý laptop rovnou rozdělávat, je nejsnadnějším řešením čištění pomocí spreje se stlačeným vzduchem. Tímto sprejem lze přes ventilační otvory vyfoukat nejen ventilátor, ale i další komponenty notebooku. I tak ale bude potřeba jednou za čas laptop rozdělat a vyčistit ho důkladně.

Pokud se na demontáž PC nebo notebooku kvůli čištění necítíte a nemáte s ní zkušenosti, doporučujeme tuto práci raději přenechat specialistům.

Jak ještě můžete ochladit notebook

Že svůj notebook pravidelně čistíte, ale i tak chcete ještě víc podpořit jeho chlazení, snížení hluku a plynulejší chod? Využít můžete chladící podložky nebo podstavce pod notebook. Oba tyto nástroje pomáhají snížit teplotu zařízení. 

Péče o software: kontrola antivirem i pravidelné aktualizace

Velká část uživatelů dobře ví, že by měla jednou za čas vyčistit komponenty PC nebo laptopu od prachu, ale zapomíná na softwarovou údržbu. I ta je však klíčová, aby se vaše zařízení nezačalo zpomalovat, nedostihly ho viry nebo aby se v něm nenacházely dlouhodobě nevyužívané aplikace.

Z hlediska softwarové péče se doporučujeme zaměřit především na tyto záležitosti:

  • Pravidelná kontrola PC nebo notebooku antivirem
  • Pravidelná aktualizace operačního systému i dalších programů
  • Odstranění dlouhodobě nevyužívaných aplikací a souborů
  • Provedení defragmentace disku
  • Kontrola funkčnosti firewallu a dalšího zabezpečení počítače/notebooku

Jak často základní údržbu PC a notebooku provádět

Ideálně svému laptopu nebo stolnímu počítači dopřejte hardwarovou i softwarovou údržbu jednou za  půl roku, maximálně však jednou za rok. Čím častěji se o zařízení budete starat, tím rychlejší jeho údržba bude.

Údržbu i servis počítače a notebooku za vás kdykoliv vyřeší naši hodinoví ajťáci, a to buď na dálku po telefonu, nebo klidně osobně u vás doma. Stačí, když nám napíšete přes kontaktní formulář (případně v chatu tady na webu), nebo když zavoláte na číslo 724 193 499.

Líbí se vám článek? Nepropásněte další!

Přihlaste se do občasníku hodinových ajťáků a získejte chytré IT tipy

    Odesláním e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

    Odborná pomoc on-line, ve Vaší provozovně, nebo u nás v IT servisu

    Někdy stačí malá rada po telefonu, jindy je potřeba fyzický zásah IT odborníka. Jsme připraveni na obojí.

     

    Vyřešíme problém

    Zajistíme vám spolehlivý servis u nás v Brně, nebo vyřešíme nastavení IT techniky po telefonu. Neřešte problémy, které nejsou vaše „parketa“.

    Pomůžeme s konektivitou

    Potřebujete vyřešit konektivitu nebo zlepšit pokrytí Wi-Fi u vás doma nebo v kanceláři? Nechte si kvalitně pomoci našimi odborníky.

    Nastavíme server

    Potřebujete pomoci se zásahy na serveru, zálohováním či přesunem do cloudu, nebo nastavením aktivního monitoringu vaší sítě? Kontaktujte naše ajťáky