Problémy s IT řešíme přímo u Vás nebo na naší pobočce na ul. Vídeňská 202/119e, Brno.

Jak na servis tiskárny a co když se v ní zasekne papír

Servis tiskáren se stal běžnou starostí domácností i velkých firem. Jak ale tiskárnu opravit bez toho, abyste se nemuseli hodiny nervovat a navíc riskovat, že během vlastnoručního servisu tiskárně způsobíte další újmu? Například vytažení zaseknutého papíru za určitých okolností zvládnete sami, vážnější problémy je ale lepší nechat na profících.

Aspoň základní opravu tiskárny už řešil skoro každý, kdo někdy tisknul. I když se vám může servis tiskárny na první pohled jevit jako hračka, každá značka a model funguje trochu jinak a potřebuje individuální přístup. 

Nejprve vám prozradíme, co dělat s častou potíží v podobě zaseknutého papíru v tiskárně a následně se dozvíte, jak řešit další softwarová a hardwarová „zaškobrtnutí“.

Co si počít se zaseknutým papírem v tiskárně

Zaseknutý papír v tiskárně

Je to hodně nepříjemný zvuk. Tiskárna tiskne, tiskne a najednou…chramst! Zasekne se v ní jeden nebo víc papírů, které se pokrčí a na displeji tiskárny vzápětí začne blikat varovná kontrolka. 

Není ale důvod k panice. Jestli se vám papír v tiskárně zasekl poprvé, nebo k tomu dochází výjimečně, manuálně ho odstraňte a je po problému (základní postup odstranění najdete níže). 

Pokud ale míváte se zaseknutím papíru pravidelné trable, doporučujeme co nejdřívější servis tiskárny. Může jít o závažnější potíže, mimo jiné třeba o:

  • nečistotu uvnitř tiskárny
  • poškození některé ze součástek
  • špatné nastavení tiskárny

Jak z tiskárny zaseknutý papír vytáhnout

Způsob odstraňování zaseknutého papíru závisí z velké části na tom, jestli vlastníte laserovou, nebo inkoustovou tiskárnu a také na místě, kde se zasekne (zásobník, vnitřek tiskárny apod.)

Budete-li potřebovat pomoci s manuálním vytažením papíru ze své tiskárny, naši hodinoví ajťáci vám rádi poradí. Pokud máme manuální odstranění papíru zobecnit, probíhá zhruba takto:

  1. Vypnutí tiskárny
  2. Vytáhnutí napájecího kabelu z elektřiny
  3. Otevření všech krytů (většinou přední a zadní) a prozkoumání všech míst tiskárny, kam se dá dostat bez použití síly. Tímto lze zjistit, jestli papír uvízl v zásobníku na papír, uvnitř tiskárny nebo třeba pod tonerem.
  4. Opatrné vytažení zaseknutého papíru z tiskárny, a to po směru tisku.
  5. Kontrola, zda v tiskárně nezůstal zbytek vytahovaného papíru
  6. Zavření otevřených krytů, zapojení tiskárny do elektřiny a její opětovné spuštění.

Výše uvedený postup je použitelný při nekomplikovaném zaseknutí papíru. Když už na první pohled tušíte, že potíže nevyřešíte sami, obraťte se na spolehlivý servis tiskáren.

Servis tiskáren s hardwarovým problémem

Hardwarový problém tiskárny

Zaseknutý papír je pouze jednou z mnoha poruch, které při používání tiskárny nastávají. Zaskočit vás může i poškozený toner, nefunkčnost jakékoliv jiné součástky v tiskárně nebo jiná okem neviditelná mechanická závada.

Toto už jsou trable s tiskárnou, do kterých byste se neměli pouštět sami, ale raději je přenechejte odoborníkům. Nejenže hrozí vážnější poškození zařízení, v případě neopatrné manipulace byste si také mohli přivodit zranění.

Řešení softwarového problému s tiskárnou

Nefungující ovladače, potíže se skenováním do počítače, problémy s bezdrátovým tiskem nebo trable s připojením konkrétního PC k tiskárně. Na tyto a mnohé další softwarové překážky lidé při používání tiskáren naráží.

Ani hodiny strávené nad návodem od výrobce nemusí stačit. Pokud si nejste jistí, že problém zvládnete rychle a bez úhony vyřešit sami, svěřte také softwarové poruchy tiskárny profíkům. A když chcete opravu přeci jen provést svépomocí, nechte si aspoň poradit na dálku.

Chci poradit se servisem tiskárny

Servisujeme tiskárny Canon i tiskárny HP

Naši hodinoví ajťáci vám pomohou vyřešit jakýkoliv hardwarový i softwarový problém s tiskárnou. Postarají se za vás o instalaci tiskárny, nastavení tiskárny nebo její spárování s počítačem. Kterým modelům se věnují? Mimo jiné provádí:

Budete-li mít jakékoliv dotazy ohledně toho, jak servis tiskáren děláme, obraťte se na nás na e-mailu [email protected], nebo nám zavolejte na číslo 724 193 499. Ozvat se můžete i online přes chatovací okno tady na webu.

Líbí se vám článek? Nepropásněte další!

Přihlaste se do občasníku hodinových ajťáků a získejte chytré IT tipy

    Odesláním e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

    Odborná pomoc on-line, ve Vaší provozovně, nebo u nás v IT servisu

    Někdy stačí malá rada po telefonu, jindy je potřeba fyzický zásah IT odborníka. Jsme připraveni na obojí.

     

    Vyřešíme problém

    Zajistíme vám spolehlivý servis u nás v Brně, nebo vyřešíme nastavení IT techniky po telefonu. Neřešte problémy, které nejsou vaše „parketa“.

    Pomůžeme s konektivitou

    Potřebujete vyřešit konektivitu nebo zlepšit pokrytí Wi-Fi u vás doma nebo v kanceláři? Nechte si kvalitně pomoci našimi odborníky.

    Nastavíme server

    Potřebujete pomoci se zásahy na serveru, zálohováním či přesunem do cloudu, nebo nastavením aktivního monitoringu vaší sítě? Kontaktujte naše ajťáky