Problémy s IT řešíme přímo u Vás nebo na naší pobočce na ul. Vídeňská 202/119e, Brno.

Jak se na internetu chovat opravdu bezpečně?

Když se hackeři snaží bez oprávnění proniknout do firmy, domácnosti nebo konkrétního účtu, mají obvykle v záloze celou řadu metod. Snaží se na váš počítač nasadit škodlivý software, odstřihnout od zdroje důležité servery nebo zacílí třeba jen na konkrétní jediný chytrý telefon. Co ale můžete udělat, abyste mohli s klidným svědomím prohlásit, že máte otázku kybernetické bezpečnosti opravdu vyřešenou?


Když už jednou připojíte počítač (nebo chytré zařízení) k internetu, je nebezpečí opravdu za každým rohem. Počítačové viry se mohou skrývat za reklamou na Facebooku, souborem v příloze e-mailu nebo třeba odkazem na zdánlivě neškodnou webovou stránku – ta navíc může být ještě prakticky k nerozeznání od známého a zavedeného portálu.

Před všemi uvedenými hrozbami vás může ochránit kvalitní antivirový program. Mezi ty nejrozšířenější u nás patří například Avast Internet Security nebo software Smart Security od firmy Eset. Právě správně zvolený antivir obvykle slouží jako prvotní ochrana proti hackerským útokům.

Který antivir je ale ten nejlepší? Doporučujeme řešení na míru

Jako velmi kvalitní antivirus se hned v několika nezávislých testech ukázal právě Eset Smart Security. Z pochopitelných důvodů se ale nedá jen tak jednoduše říci, který antivirus je tím nejlepším ze všech? Je ovšem pravda, že i na základě našich zkušeností bychom se přiklonili právě k této volbě.

Kybernetická bezpečnost je ale komplexní a individuální tématikou. Eset se zaměřuje komplexně na zabezpečení od serveru, mailu až po koncové zařízení. Ve většině případů se tak snažíme nastavit kybernetickou bezpečnost každému klientovi přímo na míru, na základě jeho unikátních požadavků.

Dokážeme rychle zjistit, jak máte v počítači (nebo celé síti) uspořádané ukládání dokumentů, souborů a jak funguje veškerý váš software a stejně tak i hardwarové vybavení. Níže vám přikládáme několik základních tipů, jak účinně předcházet napadení virem nebo hackerem.

  • pravidelně aktualizovat operační systém a antivirový program (viry využívají právě bezpečnostních chyb a aktualizací se mohou chyby odstranit)
  • neotvírat podezřelé emaily (často obsahují viry)
  • nestahovat pirátský obsah – programy nebo hry (mohou obsahovat viry)
  • nenavštěvovat podezřelé stránky, např. stránky pro dospělé nebo fóra s pirátským obsahem
  • velice opatrně přistupovat k aplikacím a videím na sociálních sítích (některá videa v sobě mají skrytý odkaz na závadnou stránku)

Pozor na aktualizace

Programy, aplikace a celé operační systémy se prakticky v jednom kuse aktualizují. Z pochopitelných důvodů – ve většině případů se jejich vývojáři snaží o čím dál vyšší míru zabezpečení a opravu všelijakých chyb, kterých mohou využít potencionální útočníci.

Proč si to ale všechno nenastavit sám?

Když zavádíme politiku kybernetické bezpečnosti do firem, zpravidla dokážeme s celým našim týmem odborníků odbavit až desítky počítačů během několika málo hodin. Nastavujeme antivirový software, provádíme aktualizace a zkrátka řešíme, aby vše fungovalo.

Ve spoustě firem si ale všechny tyto záležitosti řeší na vlastní pěst. Vypadá to přece jednoduše – tady nainstalujete nový program, tam stáhnete potřebný update. Proč byste to vlastně měli nechat na nás?

I otázka počítačové bezpečnosti má samozřejmě dvě strany – to, že máte třeba hned několik aktivních antivirů ještě neznamená, že jsou vaše data a přístupy v bezpečí. V Nastav.IT se při práci staráme i o takové detaily, jakými jsou přístupová hesla nebo nastavení WiFi sítě – možná byste nevěřili v kolika případech je problém právě v tomto bodu. Velkým nešvarem může být trochu paradoxně i souběžná činnost dvou antivirových programů, kde oba dva antiviry bojují o moc zabezpečení a tím pádem nastává problém při kolizi. My se na věc vždy díváme komplexně.

Zajistíme

  • zabezpečení veškerých počítačů
  • zabezpečovací software, který používáte/nepoužíváte nebo popřípadě doporučíme ke správné funkci ochrany
  • zaškolíme vaše zaměstnance vůči bezpečnosti na internetu
  • zda máte správně nastavený firewall
  • nastavení šifrování dokumentů, nastavíme Vám VPN připojení
  • provedeme zálohování důležitých dokumentů, cloudové řešení zálohování
  • bezpečná hesla, správu hesel na jednom místě
  • udržení všech zařízení aktuálních

Chcete, aby všechna tato témata byla ve vaší firmě vyřešena? Obraťte se na nás v Nastav.IT

Líbí se vám článek? Nepropásněte další!

Přihlaste se do občasníku hodinových ajťáků a získejte chytré IT tipy

    Odesláním e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

    Odborná pomoc on-line, ve Vaší provozovně, nebo u nás v IT servisu

    Někdy stačí malá rada po telefonu, jindy je potřeba fyzický zásah IT odborníka. Jsme připraveni na obojí.

     

    Vyřešíme problém

    Zajistíme vám spolehlivý servis u nás v Brně, nebo vyřešíme nastavení IT techniky po telefonu. Neřešte problémy, které nejsou vaše „parketa“.

    Pomůžeme s konektivitou

    Potřebujete vyřešit konektivitu nebo zlepšit pokrytí Wi-Fi u vás doma nebo v kanceláři? Nechte si kvalitně pomoci našimi odborníky.

    Nastavíme server

    Potřebujete pomoci se zásahy na serveru, zálohováním či přesunem do cloudu, nebo nastavením aktivního monitoringu vaší sítě? Kontaktujte naše ajťáky