Problémy s IT řešíme přímo u Vás nebo na naší pobočce na ul. Vídeňská 202/119e, Brno.

Jak správně nastavit chytrou domácnost

Fenomén smart home už se dávno dostal také do českých domácností. I běžný člověk může ze svého obydlí udělat moderně a efektivně fungující prostředí. Víte ale, co všechno si lze pro smart home pořídit a jak jednotlivá zařízení chytré domácnosti nastavit a vzájemně propojit, aby fungovala? 

CHCI NASTAVIT CHYTROU DOMÁCNOST

Pokud jste si koupili jednu chytrou žárovku pro radost, její ovládání přes mobilní aplikaci pravděpodobně zvládnete levou zadní. Ale myslíte-li to se smart home vážně a plánujete-li propojit až desítky smart home prvků do fungujícího celku, budete to chtít promyslet.

Protože kdo je připraven, není překvapen.

Co je chytrá domácnost (smart home)

Ovládání chytré domácnosti tabletem

Smart home si představte jako ekosystém několika zařízení v domácnosti, která spolu komunikují (případně komunikují také s řídicí jednotkou) a která lze ovládat na dálku pomocí chytrého telefonu. Obyvatelům domu/bytu usnadňují život, protože řadu činností dělají automaticky a v požadovaných časových intervalech. 

Když například budete chtít, aby se v obýváku každý den ve 20 hodin večer zapnulo modré osvětlení a zároveň se spustila klimatizace, prvky chytré domácnosti podle toho nastavíte.

Mějte chytrou kuchyň, vytápění i zabezpečení

Možnosti smart home jsou dnes prakticky neomezené. Záleží jen na vás, do jaké míry necháte svou domácnost ovládat chytrými technologiemi. Dům nebo byt můžete vybavit například:

  • chytrým osvětlením
  • chytrým vytápěním (termostaty)
  • chytrou kuchyní (lednice, kávovar, trouba apod.)
  • chytrým zabezpečením napříč obydlím (například kamery a zvonky)
  • chytrými zásuvkami
  • chytrými doplňkovými zařízeními (vysavač, televize apod.) 
  • řadou dalších smart home prvků…

Jak vybrat zařízení pro chytrou domácnost

Při zařizování chytré domácnosti je ze všeho nejdůležitější důkladné zamyšlení se, jak by měla vypadat a co všechno od ní dnes i do budoucna očekáváte. 

Víte, že si chcete zařídit jen chytrou kuchyň? Tím pádem vám postačí smart home prvky od jednoho výrobce, které jsou navzájem kompatibilní a není je potřeba propojovat s dalšími zařízeními v domě.

Když ale plánujete chytrou domácnost stavět od základů a postupně ji rozšiřovat (například začnete v kuchyni, pokračujete v obýváku a skončíte zabezpečením domu), hodí se vsadit na propracované řešení se zařízeními více značek.

Smart home prvky od různých výrobců nicméně používají různé technologie a komunikační protokoly (typicky standardy Apple HomeKit, ZigBee nebo Z-Wave). Aby tato zařízení mohla v rámci domácnosti spolupracovat, musí využívat stejný komunikační protokol.

Nejjednodušším řešením je vybavit chytrou domácnost prvky, které spolu zvládnou komunikovat jen díky bezdrátovému Wi-Fi připojení

Naši hodinoví ajťáci vám s výběrem zařízení pro chytrou domácnost poradí a přizpůsobí smart home prvky a konkrétní technologie vašim potřebám.

Jak chytrou domácnost nastavit

Když už jste se rozhodli, na kterou technologii smart home prvků vsadíte (Wi-Fi, ZigBee, Apple HomeKit apod.) a zařízení si pořídíte, přichází další zlomový okamžik: nastavení chytré domácnosti tak, aby správně fungovala.

Nastavení smart home se liší v závislosti na používaném standardu/protokolu zařízení, ale obecně by mělo probíhat takto: 

  1. Zprovoznění a spuštění smart home prvků
  2. Propojení smart home prvků – díky systémům jako Google Assistant nebo Apple HomeKit nemusíte pro každé zařízení používat jinou aplikaci, ale ovládáte je pohodlně z jednoho místa. Smart home prvky můžete propojit buď do jednoho velkého, nebo do více menších okruhů.
  3. Nastavení scénářů a automatizace chytré domácnosti – smart home prvkům určíte, jak se mají v konkrétních situacích chovat. Například při spuštění scénáře „odpočinek“ se v domě spustí relaxační hudba a příjemné osvětlení, zároveň vám kuchyňský robot začne chystat kávu. Díky automatizaci pro změnu zajistíte například to, že bude v domácnosti vždy požadovaná teplota.

Nastavení chytré domácnosti za vás kompletně vyřešíme

Nastavení osvětlení v chytré domácnosti

Nelamte si s nastavováním chytré domácnosti zbytečně hlavu. Naši hodinoví ajťáci zařídí, aby se chovala přesně tak, jak potřebujete.

Stačí napsat na e-mail [email protected] nebo zavolat na číslo 724 193 499. Naši profíci vám navíc poradí, jak chytrou domácnost ovládat,  jak ji správně zabezpečit a také vám ukážou, co všechno dokáže.

Líbí se vám článek? Nepropásněte další!

Přihlaste se do občasníku hodinových ajťáků a získejte chytré IT tipy

    Odesláním e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

    Odborná pomoc on-line, ve Vaší provozovně, nebo u nás v IT servisu

    Někdy stačí malá rada po telefonu, jindy je potřeba fyzický zásah IT odborníka. Jsme připraveni na obojí.

     

    Vyřešíme problém

    Zajistíme vám spolehlivý servis u nás v Brně, nebo vyřešíme nastavení IT techniky po telefonu. Neřešte problémy, které nejsou vaše „parketa“.

    Pomůžeme s konektivitou

    Potřebujete vyřešit konektivitu nebo zlepšit pokrytí Wi-Fi u vás doma nebo v kanceláři? Nechte si kvalitně pomoci našimi odborníky.

    Nastavíme server

    Potřebujete pomoci se zásahy na serveru, zálohováním či přesunem do cloudu, nebo nastavením aktivního monitoringu vaší sítě? Kontaktujte naše ajťáky