Problémy s IT řešíme přímo u Vás nebo na naší pobočce na ul. Vídeňská 202/119e, Brno.

Je lepší opravit původní chytrou televizi, nebo koupit novou?

Zdlouhavé načítání aplikací, nefunkční obrazovka, ale také problémy s připojením k Wi-Fi. Oprava chytré televize je v takových případech nevyhnutelná. Nebo vaší smart TV definitivně odzvonilo a měli byste se raději poohlédnout po nové? Nejen na tuto otázku odpovíme na následujících řádcích.  

Hned na začátku vás uklidníme: většinu poruch chytré televize odborník zvládne snadno opravit. Je to podobné jako při opravě notebooku nebo servisu mobilu

Kdy se vyplatí oprava digitální televize

Dojde-li na vaší chytré televizi (někdy se ji trochu nesprávně říká digitální televize) k závadě, nejspíš vás napadne, jestli si rovnou nepořídit novou TV. Je to dobrý nápad? Záleží na řadě faktorů, mezi které patří staří chytré televize a druh poruchy

Pokud je vaše smart TV například vážně mechanicky poškozená a vlastníte ji přes 5 let, pravděpodobně se vám oprava nevyplatí. Jak už jsme ale uvedli výše – ve spoustě případů je servis lepší volba, protože závady často bývají drobné a jejich oprava nevyjde draho. 

Jak ovšem přesně postupovat v situaci, kdy chcete sledovat oblíbený TV pořad, ale vaše telka najednou odmítne spolupracovat?

Co dělat, když nejde televize

Žena má potíže s televizí

Přijdete k televizi, zmáčknete tlačítko na ovladači, ale nic se nestane. Ať jde o jakoukoliv závadu, hlavně žádnou paniku. Pokud televizor na první pohled vůbec nefunguje a nejde zapnout, postupujte následovně: 

  1. Vyměňte baterie v dálkovém ovladači (zároveň zjistěte, jestli je ovladač funkční)
  2. Pokud výměna baterií nepomohla, zkuste TV spustit startovacím tlačítkem umístěným přímo na chytré televizi (jestli takové tlačítko máte)
  3. Pakliže se stále nic neděje, vytáhněte napájecí kabel televize ze zásuvky a zapojte ho zpět. Poté televizi zkuste zapnout ovladačem.

Nic nezabralo? V tom případě nenechávejte nic náhodě a obraťte se na odborníky. 

Jak řešit nefunkční obrazovku u televize bez antény

Nefunkční obrazovka TV může znamenat, že LED, LCD, plazmový nebo OLED displej vypověděl službu, ale je dost možné, že půjde o méně vážné potíže. Zkuste televizi jednou nebo víckrát restartovat a vyčkejte, zda se obraz načte.

Jestliže problémy přetrvávají a obrazovka zůstává černá, přestože televize viditelně běží, zkuste na ovladači přepnout zdroj signálu (tlačítko pro přepnutí zdroje signálu většinou najdete v pravé horní části ovladače). Když ani to nepomůže, vyhledejte servis.

Co když se sekají aplikace nebo nastavení televize

Výběr aplikací v chytré televizi

Zatímco při instalaci televize běží jako o závod, po několika měsících se mohou aplikace i jednotlivé sekce v nastavení sekat. To je častý problém hlavně u levnějších chytrých TV, nebo u těch dlouho používaných.

Tento problém lze řešit například odinstalováním náročnějších aplikací, které chod vašeho televizoru zpomalují. Pomoci ale může i restartování TV nebo resetování do továrního nastavení. U televizí s operačním systémem Android je dobré udržovat systém aktuální a odinstalovat nevyužívané aplikace, které systém zatěžují.

Nefunguje vám připojení TV k Wi-Fi? 

Kdo pravidelně používá chytrou televizi, jistě se s touto obtíží aspoň jednou setkal. Naštěstí má v drtivé většině případů snadné řešení. Udělat můžete například následující:

  • Zapnout a vypnout vyhledávání Wi-Fi na televizi, následně ji k internetu opětovně připojit
  • Zkontrolovat, jestli zadáváte správné heslo k Wi-Fi
  • Restartovat smart TV a následně ji k Wi-Fi opětovně připojit
  • Restartovat router
  • Zjistit, jestli není problém na straně internetového poskytovatele

Jak vám pomohou Hodinoví Ajťáci?

Žena sleduje televizi

S opravou samotné televize vám sice nepomůžeme, ale pokud máte problém například s notebookem nebo tiskárnou, kontaktujte nás na čísle 724 193 499, přes e-mail [email protected] nebo v chatu přímo u nás na webu.

Líbí se vám článek? Nepropásněte další!

Přihlaste se do občasníku hodinových ajťáků a získejte chytré IT tipy

    Odesláním e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

    Odborná pomoc on-line, ve Vaší provozovně, nebo u nás v IT servisu

    Někdy stačí malá rada po telefonu, jindy je potřeba fyzický zásah IT odborníka. Jsme připraveni na obojí.

     

    Vyřešíme problém

    Zajistíme vám spolehlivý servis u nás v Brně, nebo vyřešíme nastavení IT techniky po telefonu. Neřešte problémy, které nejsou vaše „parketa“.

    Pomůžeme s konektivitou

    Potřebujete vyřešit konektivitu nebo zlepšit pokrytí Wi-Fi u vás doma nebo v kanceláři? Nechte si kvalitně pomoci našimi odborníky.

    Nastavíme server

    Potřebujete pomoci se zásahy na serveru, zálohováním či přesunem do cloudu, nebo nastavením aktivního monitoringu vaší sítě? Kontaktujte naše ajťáky