Problémy s IT řešíme přímo u Vás nebo na naší pobočce na ul. Vídeňská 202/119e, Brno.

Podle čeho byste měli vybírat herní počítač?

Výběr herního počítače je pro každého pařmena jedním z nejdůležitějších okamžiků jeho „hráčské kariéry“. Jak ale zvolit tu správnou mašinu, když výrobci nabízí tolik modelů a cenové rozdíly mezi nimi bývají astronomické? Poradíme vám, na které parametry se při pořizování herního PC zaměřit a co všechno by vás mělo během nákupu zajímat.

CHCI S VÝBĚREM PC POMOCI

Počítačové hry se rok od roku zdokonalují, takže vyžadují i lepší počítačový hardware s moderními komponenty. A tak na počítači, na kterém jste ještě před 10 lety pařili nejnovější herní trháky, dnes spoustu herních titulů vůbec nerozjedete. O to důležitější je sáhnout po správné mašině.  

Na hraní si pořiďte jedině herní PC

Pravidlo všech pravidel. Plánujete-li hrát hry, a to především náročnější na výkon, pak vybírejte pouze z počítačů, které jsou pro účely hraní navržené (napříč internetem je můžete najít pod pojmy jako herní počítač nebo třeba herní PC sestava).

Starší a základní hry sice spustíte i na kancelářském počítači, ale pokud byste jich postupem času instalovali více, PC bude pomalejší, což vám znepříjemní i běžnou každodenní práci. Rada tedy zní jasně: na hraní si pořiďte jedině herní PC. 

Jaké hry budete na počítači hrát? 

Hraní CS:GO

Není hra jako hra. Některé tituly naplno vytíží grafickou kartu i procesor a pořádně dostanou do chodu chladič. U jiných se naopak PC vůbec nezapotí. 

Než tedy vyrazíte do specializované prodejny nebo na e-shop pro herní počítač, ujasněte si, jak náročné hry chcete hrát. Pakliže půjde o nejnovější novinky na trhu, pravděpodobně budete muset sáhnout hlouběji do peněženky a pořídit si našlapanější PC. S výběrem konkrétního modelu pro vaše hry rádi pomohou naši hodinoví ajťáci.  

Grafická karta – alfa a omega herního počítače

„Hej kámo, jakou máš grafárnu?“ Taky už jste tuto větu někdy slyšeli? Ne náhodou se počítačoví pařmeni v souvislosti s herním PC nejčastěji baví o grafické kartě.

Úroveň grafické karty rozhoduje o tom, jestli se vám hry budou nebo nebudou sekat. U většiny herních titulů sice můžete snížit kvalitu herní grafiky, ale ani to často nemusí stačit. 

Na trhu nejčastěji najdete grafické karty od výrobců AMD a NVIDIA a Intel. Protože je grafika v případě herního PC opravdu důležitá, doporučujeme si s její volbou nechat poradit.

Zaměřte se také na procesor

O tom, jak plynule vám počítačová hra pojede, nerozhoduje pouze grafická karta, ale také procesor. Úlohou procesoru při hraní je výkonnostně podporovat právě grafickou kartu.

Stejně jako při výběru jiného PC nebo notebooku platí, že je potřeba se zaměřit na počet jader procesoru a frekvenci procesoru. Na hraní většiny her by vám měly stačit i 6-jádrové procesory a frekvence alespoň 2,5 GHz (ideálně však vyšší). S podrobnostmi ohledně procesoru pro herní PC vám poradí naši profíci.

I v případě procesorů patří mezi jedničky na trhu výrobci AMD a Intel. Doporučujeme si každopádně dát pozor na kompatibilitu procesoru se základní deskou. Zatímco nové procesory Intel nejsou kompatibilní s deskami z minulých let, u procesorů od AMD máte větší šanci, že je budete moci použít na stejné základní desce i za pár roků.

Jak je to u herního PC s pamětí RAM (operační paměť)?

Také paměť RAM je pro plynulé hraní důležitá, přestože se na ni často zapomíná. Pro hardwarově náročnější hry doporučujeme operační paměť s velikostí aspoň 16 GB, ale pro méně náročné tituly vám bude stačit i 8 GB. Jestli se naopak chcete spolehnout na maximální výkon, sáhněte po RAM s velikostí 32 GB.

Další komponenty, kterým věnovat pozornost

Kromě grafické karty, procesoru a paměti RAM se při výběru herní PC sestavy věnujte i těmto komponentům:

  • základní deska – vybírejte ji i podle toho, které další komponenty budete chtít na desku do budoucna připojit
  • chladič
  • úložiště – jako systémové úložiště a úložiště náročnějších aplikací je ideální využít disk s rozhraním M.2, nebo NVEM SSD disk. Pro ostatní data pak poslouží HDD.
  • doplňky k hernímu PC – monitor pro herní PC, herní myš nebo herní klávesnice

Herní príslušenství

Nechejte si s výběrem herního počítače poradit

Máte obavy, abyste pro sebe vybrali správný herní počítač? Svěřte jeho volbu do rukou našich hodinových ajťáků. Do budoucna vám budou k ruce i se servisem počítače, takže můžete všechny starosti hodit za hlavu a užívat si hraní naplno.

Kontaktujte nás v chatu tady na webu, na e-mailu [email protected] nebo na čísle 724 193 499.

Líbí se vám článek? Nepropásněte další!

Přihlaste se do občasníku hodinových ajťáků a získejte chytré IT tipy

    Odesláním e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

    Odborná pomoc on-line, ve Vaší provozovně, nebo u nás v IT servisu

    Někdy stačí malá rada po telefonu, jindy je potřeba fyzický zásah IT odborníka. Jsme připraveni na obojí.

     

    Vyřešíme problém

    Zajistíme vám spolehlivý servis u nás v Brně, nebo vyřešíme nastavení IT techniky po telefonu. Neřešte problémy, které nejsou vaše „parketa“.

    Pomůžeme s konektivitou

    Potřebujete vyřešit konektivitu nebo zlepšit pokrytí Wi-Fi u vás doma nebo v kanceláři? Nechte si kvalitně pomoci našimi odborníky.

    Nastavíme server

    Potřebujete pomoci se zásahy na serveru, zálohováním či přesunem do cloudu, nebo nastavením aktivního monitoringu vaší sítě? Kontaktujte naše ajťáky