Problémy s IT řešíme přímo u Vás nebo na naší pobočce na ul. Vídeňská 202/119e, Brno.

Jak restartovat a resetovat Wi-Fi router: Krok za krokem

Wi-Fi router je základním stavebním kamenem moderní domácnosti a kanceláře. Bez něj by nebylo možné připojit se k internetu a využívat všechny jeho výhody. Nicméně, stejně jako každé elektronické zařízení, může i router občas vykazovat problémy. V takových případech mohou být dvěma užitečnými řešeními restartování nebo resetování routeru.

Restartování vs. Resetování routeru

Restartování Wi-Fi routeru znamená jeho vypnutí a následné zapnutí, což může vyřešit některé dočasné technické problémy. Na druhé straně, resetování routeru znamená vrácení zařízení do továrních nastavení, což může vyřešit zložitejší technické potíže, ale také vymaže všechna stávající nastavení, včetně jména sítě a hesla.

Co udělat/zkontrolovat před restartováním routeru

Ještě před restartováním routeru je důležité zkontrolovat několik věcí. Zkuste například vypnout a znovu zapnout jiná zařízení připojená k routeru, jako jsou počítače nebo telefony, nebo se ujistěte, že problém není na straně poskytovatele internetu.

Jak restartovat Wi-Fi router

Existují dva základní, rychlé a efektivní způsoby, jak provést tyto akce:

Jak restartovat router

  1. Vypněte router stisknutím tlačítka vypnout (pokud jej router má).
  2. Počkejte přibližně 10–15 vteřin.
  3. Zapněte router stisknutím tlačítka zapnout.

Pokud vaše zařízení nemá tlačítko pro restart

  1. Vyjměte napájecí kabel routeru z elektrické zásuvky.
  2. Počkejte přibližně 10–15 vteřin.
  3. Zapojte napájecí kabel routeru zpět do zásuvky.

Co udělat/zkontrolovat před resetováním routeru

Resetování Wi-Fi routeru je významný krok a mělo by se k němu přistupovat opatrně. Před resetováním je důležité zkontrolovat, zda máte k dispozici všechny potřebné údaje pro nastavení routeru, včetně jména sítě a hesla. Pokud si nejste jisti, jak zjistit zapomenuté heslo na Wi-Fi, může se vám hodit náš předchozí článek “4 způsoby, jak zjistit zapomenuté heslo na Wi-Fi”.

Jak resetovat Wi-Fi router

  1. Na zadní straně routeru najdete tlačítko nebo otvor označený jako “RESET”.
  2. Stiskněte toto tlačítko, v případě otvoru použijte k tomu něco ostrého, například špičku tužky.
  3. Router se poté automaticky restartuje.

Wi-Fi router problémy s připojením

Co dělat po restartování/resetování routeru

Po restartování nebo resetování routeru je důležité provést některé kroky k zajištění správného fungování zařízení. To může zahrnovat nastavení nového hesla, aktualizaci firmware routeru a zkontrolování, zda všechna zařízení správně fungují s novými nastaveními.

Závěr

Ať už se rozhodnete vyzkoušet restartování nebo reset routeru, důležité je nezapomenout na zabezpečení sítě po provedení těchto akcí.

Nicméně, pokud se vám zdá, že je tato úloha příliš náročná, nebo pokud se potýkáte s jinými technickými problémy, neváhejte a kontaktujte naše Hodinové Ajťáky. Jsme tady, abychom vám pomohli vyřešit všechny vaše technické potíže, ať už jste běžný uživatel nebo podnikatel.

Líbí se vám článek? Nepropásněte další!

Přihlaste se do občasníku hodinových ajťáků a získejte chytré IT tipy

    Odesláním e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

    Odborná pomoc on-line, ve Vaší provozovně, nebo u nás v IT servisu

    Někdy stačí malá rada po telefonu, jindy je potřeba fyzický zásah IT odborníka. Jsme připraveni na obojí.

     

    Vyřešíme problém

    Zajistíme vám spolehlivý servis u nás v Brně, nebo vyřešíme nastavení IT techniky po telefonu. Neřešte problémy, které nejsou vaše „parketa“.

    Pomůžeme s konektivitou

    Potřebujete vyřešit konektivitu nebo zlepšit pokrytí Wi-Fi u vás doma nebo v kanceláři? Nechte si kvalitně pomoci našimi odborníky.

    Nastavíme server

    Potřebujete pomoci se zásahy na serveru, zálohováním či přesunem do cloudu, nebo nastavením aktivního monitoringu vaší sítě? Kontaktujte naše ajťáky