Problémy s IT řešíme přímo u Vás nebo na naší pobočce na ul. Vídeňská 202/119e, Brno.

Návod: Jak sdílet WiFi na iPhonu, Androidu i PC

Přišel k vám na návštěvu kamarád a potřebujete mu rychle nasdílet heslo k Wi-Fi, abyste ho nemuseli opisovat z papírku? Žádný problém. Sdílení bezdrátového připojení je ve většině případů otázka několika vteřin. Internet přes Wi-Fi můžete sdílet z iPhonu, chytrého telefonu s operačním systémem Android i z počítače a notebooku. Jak na to?

POMOZTE MI SE SDÍLENÍM WI-FI

Pokud sdílení hesel provedete podle některého z níže uvedených postupů, máte jistotu, že se jedná o bezpečný způsob, jak někomu rychle povolit přístup k domácí Wi-Fi síti. 

Stejně tak můžete sdílet heslo k síti u sebe ve firmě, ale tam to z hlediska bezpečnosti doporučujeme pouze u Wi-Fi, která je určená pro hosty. 

Základním předpokladem pro úspěšné sdílení hesla k Wi-Fi je, aby aspoň jedno zařízení bylo už na začátku k bezdrátové síti připojeno – bez toho nelze přihlašovací údaje sdílet dalším uživatelům. 

Kdy a proč se hodí sdílet heslo Wi-Fi

Jako jednotlivec snadné sdílení Wi-Fi oceníte, když k vám domů zavítá člověk z řad kamarádů nebo rodiny, který se poprvé potřebuje připojit k vaší domácí síti. 

Za normálních okolností byste mu museli sdělovat název sítě a složitě diktovat heslo. Když ale Wi-Fi nasdílíte přes mobil nebo počítač, ušetříte spoustu času sobě i druhé straně.  Zároveň – a to je z hlediska zabezpečení klíčové – své heslo nemusíte nikomu prozrazovat.

Wi-Fi router na stolu

Jak sdílet heslo Wi-Fi mezi dvěma iPhony

Nejsnadnější práce vás čeká, pokud potřebujete nasdílet Wi-Fi z iPhonu na další iPhone, případně na iPad. Postup je takto jednoduchý:

  1. Na obou zařízeních zapněte Wi-Fi a Bluetooth.
  2. iPhone nebo iPad, ze kterého heslo sdílíte, připojte k Wi-Fi. 
  3. Dejte obě zařízení co nejblíž k sobě. 
  4. Na zařízení, které chcete připojit, vyberte požadovanou Wi-Fi síť.
  5. Na iPhonu nebo iPadu, ze kterého heslo sdílíte, se objeví okénko s žádostí o sdílení hesla. Klikněte tedy na „Sdílet heslo“.

A to je vše, heslo je nasdílené. Aby vše fungovalo, je také potřeba, abyste byli přihlášeni k AppleID a abyste osobu požadující heslo měli uloženou v kontaktech (aplikace Kontakty). Ideálně si ještě zkontrolujte, jestli máte nainstalovanou nejnovější verzi iOS, respektive iPadOS a macOS.

Jak sdílet Wi-Fi z iPhonu na Android

Sdílení hesla mezi dvěma zařízeními s operačním systémem iOS je hračka. Když však chcete to samé udělat z iPhonu na telefon/tablet s Androidem, musíte využít o něco složitější o postup (ale ne o moc). 

  1. Na iPhone si nejprve stáhněte novou zkratku, která se jmenuje Share Wi-Fi (ke stažení zde). Využít lze případně i jiné zkratky. Následně zkratku přidejte do telefonu.
  2. Spusťte (otevřete) tuto zkratku, následně se ihned zobrazí QR kód.
  3. Vezměte mobil/tablet s operačním systémem Android a pomocí fotoaparátu QR kód z iPhonu naskenujte. 
  4. Pokud vše proběhne správně, na zařízení s Androidem by se měla objevit výzva k připojení. V tuto chvíli se připojte a máte hotovo.

Jak sdílet heslo k Wi-Fi na Androidu

Na mobilech s OS Android není postup sdílení hesla tak propracovaný jako v případě jeho předávání mezi dvěma iPhony, funguje však univerzálně – není důležité, komu a na který typ telefonu heslo sdílíte. Jednotlivé kroky jsou následující:

  1. Zkontrolujte, jestli máte operační systém Android verze 10 nebo vyšší.
  2. Otevřete na svém zařízení s Androidem sekci NastaveníSíť a internet.
  3. Vyberte Wi-Fi, jejíž heslo chcete sdílet a klikněte na ni.
  4. Otevřou se vám podrobnosti Wi-Fi sítě, kde uvidíte i možnost „Sdílet“. Klikněte na ni, ihned se zobrazí QR kód.
  5. Naskenujte tento QR kód zařízením, kterému chcete heslo k Wi-Fi nasdílet. A máte hotovo.

Wi-Fi heslo

Jak sdílet internet přes Wi-Fi? Jde to i na počítači

Věděli jste, že bezdrátové připojení můžete kamarádovi nebo rodině nasdílet nejen z mobilu a tabletu, ale také z počítače? Postup se liší podle toho, který operační systém využíváte.

Sdílení Wi-Fi – Windows 11 (Jak sdílet internet přes hotspot)

U počítačů s Windowsem bohužel neexistuje jednoduchá možnost sdílení Wifi podobně, jako je to u zařízení s operačním systémem Android, nebo iOS. Ovšem i ve Windowsu můžete zjistit heslo a to přes Ovládací panely a následně ho přepsat nebo zkopírovat a poslat.

Jak zjistit heslo přes Ovládací panely najdete v našem článku 4 způsoby, jak zjistit zapomenuté heslo na Wi-Fi

Sdílení Wi-Fi – macOS

Sdílení hesla z Macbooku na Macbook je podobně snadné jako na iPhonu:

  1. Připojte Macbook k síti, kterou chcete sdílet a přihlaste se ke svému Apple ID. K Apple ID musí být přihlášené i zařízení, kterému heslo sdílíte. Toto zařízení si zároveň přidejte do kontaktů v aplikaci Kontakty.
  2. Na Macbooku, kterému heslo sdílíte, vyberte požadovanou Wi-Fi.
  3. Na prvním zařízení povolte sdílení hesla kliknutím na „Sdílet“. A je hotovo.

Nevíte si se sdílením hesla Wi-Fi rady nebo vás trápí jiný IT problém? Vezměte si na pomoc naše hodinové ajťáky, kteří vaše potíže vyřeší – osobně, nebo na dálku online. Stačí, když nám zavoláte na číslo 724 193 499, napíšete do chatu tady na webu nebo se ozvete přes poptávkový formulář

Líbí se vám článek? Nepropásněte další!

Přihlaste se do občasníku hodinových ajťáků a získejte chytré IT tipy

    Odesláním e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

    Odborná pomoc on-line, ve Vaší provozovně, nebo u nás v IT servisu

    Někdy stačí malá rada po telefonu, jindy je potřeba fyzický zásah IT odborníka. Jsme připraveni na obojí.

     

    Vyřešíme problém

    Zajistíme vám spolehlivý servis u nás v Brně, nebo vyřešíme nastavení IT techniky po telefonu. Neřešte problémy, které nejsou vaše „parketa“.

    Pomůžeme s konektivitou

    Potřebujete vyřešit konektivitu nebo zlepšit pokrytí Wi-Fi u vás doma nebo v kanceláři? Nechte si kvalitně pomoci našimi odborníky.

    Nastavíme server

    Potřebujete pomoci se zásahy na serveru, zálohováním či přesunem do cloudu, nebo nastavením aktivního monitoringu vaší sítě? Kontaktujte naše ajťáky