Problémy s IT řešíme přímo u Vás nebo na naší pobočce na ul. Vídeňská 202/119e, Brno.

6 způsobů, jak zesílit signál Wi-Fi v domě i bytě

Pokud se doma k internetu připojujete přes Wi-Fi, čas od času vás může potrápit její slabší signál. Naštěstí máme hned na začátek dobrou zprávu: tato komplikace je naprosto běžná a většinou ji vyřešíte sami během několika okamžiků. Jak tedy Wi-Fi signál ve vašem domě nebo bytě rozšířit? Čtěte pozorně dál.

CHCI POMOCI S WI-FI

Tak jako u jiných technických komplikací, i v případě zesilování signálu bezdrátového připojení doporučujeme postupovat od nejjednodušších řešení k nejsložitějším. Podle toho jsme také seřadili naše tipy níže. 

1. K zesílení Wi-Fi někdy stačí restartovat router

Že jste dlouho nerestartovali router? Možná právě to je příčina, proč se vaše Wi-Fi připojení v poslední době nečekaně zpomalilo. Proto nejprve zkuste router vypnout a zapnout. Poté chvíli vyčkejte (zhruba 3-5 minut) a následně z počítače, mobilu nebo tabletu otestujte, jestli má signál Wi-Fi lepší dosah než před restartem. 

Když restartování nezabere, nemusíte věšet hlavu, protože máte celou řadu dalších možností, jak Wi-Fi zlepšit.

2. Umístěte Wi-Fi router zhruba doprostřed domácnosti

Zákazníci se na naše hodinové ajťáky často obrací s tím, že jim Wi-Fi signál do některých místností v domácnosti nedosáhne, přestože bydlí v malém nebo středně velkém bytě. Příčina potíží většinou bývá v umístění routeru do některého z krajních pokojů.

Chcete-li bezdrátové připojení rozšířit do celé domácnosti, umístěte router přibližně do středu domácnosti. Zároveň si při hledání ideálního místa pro Wi-Fi router dejte pozor, aby před zařízením nestály žádné předměty, které by mohly signál rušit.

wi-fi router

3. Dejte router dál od mikrovlnky a podobných zařízení

Co se týče rušení, musíme upozornit ještě na jednu záležitost. Wi-Fi signálu velmi škodí zařízení, která vysílají elektromagnetické záření, například mikrovlnné trouby nebo některé televize. Snažte se tedy Wi-Fi router umístit co nejdál od těchto přístrojů.

Pokud netušíte, která zařízení by mohla signál rušit, zkuste router dávat na různá místa v domácnosti a postupně najděte to nejlepší. 

4. Wi-Fi zlepšíte i přepnutím na jinou frekvenci

Změna frekvence je jedním z nejúčinnějších „triků“, jak během pár vteřin zesílit signál Wi-Fi, případně aspoň zrychlit připojení. Většina moderních routerů umí používat frekvence 2.4 GHz a 5 GHz, někdy se ale stává, že jednu z těchto frekvencí využívá více zařízení v okolí routeru. A to dokáže významně oslabit signál Wi-Fi.

Řešení je snadné: pokud váš router umí fungovat na obou frekvencích, jednoduše se v seznamu Wi-Fi sítí přepněte na tu druhou. Frekvence 2.4 GHz se dobře šíří přes zdi a další překážky, ale je o něco pomalejší. Naopak pásmo 5 GHz umožňuje mnohem vyšší rychlost připojení, nicméně za cenu horšího šíření signálu. Ideálně tak vyzkoušejte, na které frekvenci vám Wi-Fi funguje lépe.

Pokud je však router označen jako „dual band“, znamená to, že umí kódovat a dekódovat, respektive vysílat i přijímat rádiové vlny na obou frekvencích současně.

Routery s dual band pak nabízejí pásma 2.4 GHz a 5 GHz pod stejným názvem sítě. Zařízení se připojují přes to pásmo, které je v daném místě silnější a se kterým jsou kompatibilní.

Wi-fi frekvence

5. Přepněte na jiný kanál Wi-Fi

Routery využívající frekvence 2.4 a 5 GHZ se umí připojit až ke 13 Wi-Fi kanálům, přičemž vždy automaticky hledají ten, který je nejméně zatížený (stejný kanál jako vy mohou využívat i routery vašich sousedů, což zeslabuje signál Wi-Fi). Občas je ale potřeba Wi-Fi kanál změnit ručně. Obecné doporučení je připojovat se ke kanálům 1, 6 nebo 11, které se navzájem překrývají. 

Jestli netušíte, jak na svém routeru Wi-Fi kanál změnit, svěřte tento úkol našim hodinovým ajťákům.

6. Rozšiřte Wi-Fi signál pomocí opakovače (Wi-Fi extenderu)

Žádná z výše uvedených rad nezabrala? Pak by vám měl pomoci tzv. Wi-Fi extender, neboli Wi-Fi opakovač. To je menší zařízení, které umí prodloužit dosah signálu, nejčastěji ve větších bytech. Jednoduše ho zapojíte do zásuvky, propojíte s routerem a dostanete Wi-Fi signál i na místa, kde jste ho dosud neměli. 

Wi-Fi opakovač je nicméně ideální především k prodloužení signálu o několik metrů, a to v rámci jednoho podlaží. Bydlíte-li ve velkém domě, kde potřebujete pokrýt bezdrátovým připojením všechna patra, doporučujeme pořídit pro každé patro jeden Wi-Fi router.

Jestliže máte s Wi-Fi i nadále komplikace, neváhejte se kdykoliv obrátit na naše hodinové ajťáky. Rádi vám pomohou online, a když to bude potřeba, tak přijedou i za vámi domů. 

Kontaktuje je přes e-mail [email protected], zavolejte na číslo 724 193 499 nebo napište do chatu tady na webu.

Líbí se vám článek? Nepropásněte další!

Přihlaste se do občasníku hodinových ajťáků a získejte chytré IT tipy

    Odesláním e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

    Odborná pomoc on-line, ve Vaší provozovně, nebo u nás v IT servisu

    Někdy stačí malá rada po telefonu, jindy je potřeba fyzický zásah IT odborníka. Jsme připraveni na obojí.

     

    Vyřešíme problém

    Zajistíme vám spolehlivý servis u nás v Brně, nebo vyřešíme nastavení IT techniky po telefonu. Neřešte problémy, které nejsou vaše „parketa“.

    Pomůžeme s konektivitou

    Potřebujete vyřešit konektivitu nebo zlepšit pokrytí Wi-Fi u vás doma nebo v kanceláři? Nechte si kvalitně pomoci našimi odborníky.

    Nastavíme server

    Potřebujete pomoci se zásahy na serveru, zálohováním či přesunem do cloudu, nebo nastavením aktivního monitoringu vaší sítě? Kontaktujte naše ajťáky