Problémy s IT řešíme přímo u Vás nebo na naší pobočce na ul. Vídeňská 202/119e, Brno.

Jak obnovit smazané soubory ve Windows 10

Každý z nás se alespoň jednou setkal s nechtěným smazáním důležitých souborů. Ať už jste je smazali omylem nebo kvůli systémové chybě, existuje několik metod, jak je obnovit. V tomto článku vám představím podrobně několik způsobů, jak obnovit smazané soubory ve Windows 10.

Jak obnovit smazané soubory z koše 

Když omylem smažete soubor, obvykle se přesune do koše. Ve Windowsu však existuje bezpečnostní funkce, která vám dává druhou šanci zvrátiť tuto akci.

  • Otevřete koš a prohlédněte si jeho obsah.
  • Najděte soubory, které chcete obnovit, klikněte na ně pravým tlačítkem a vyberte možnost “Obnovit”.
  • Pokud od smazání souboru uplynul už nějaký ten pátek, může být koš již vyprázdněn. V tom případě budete potřebovat využít jednu z následujících možností obnovy.

Použití softwaru pro obnovu dat – Jak obnovit trvale smazané soubory 

Existuje mnoho softwarových nástrojů pro obnovu dat. Disk Drill je jedním z nejpopulárnějších. Dále můžete použít např. software Recuva.

Postup u Disk Drill nebo Recuva:

  1. Stáhněte a nainstalujte software.
  2. Spusťte program a vyberte disk, na kterém byly soubory umístěny.Recuva instalace pt.1Recuva instalace pt.2
  3. Klikněte na tlačítko “Scan” a počkejte, až program najde smazané soubory.Recuva instalace pt.3Recuva instalace pt.4Recuva instalace pt.5
  4. Vyberte soubory, které chcete obnovit, a klikněte na tlačítko “Recover”. Recuva instalace pt.6
  5. Na závěr vyberete, kde se soubory umístní po obnovení.Recuva instalace pt.7

Zálohování dat 

Jedním z nejlepších způsobů, jak se vyhnout ztrátě dat, je pravidelné zálohování. Windows 10 nabízí několik nástrojů pro zálohování dat, včetně vestavěného nástroje pro zálohování a obnovu. Doporučujeme pravidelně zálohovat svá data na externí pevný disk nebo do cloudového úložiště.

Prevence ztráty dat 

Aby se předešlo nechtěné ztrátě dat, je důležité dodržovat několik základních pravidel. Vždy dvakrát zkontrolujte, než smažete soubor. Ujistěte se, že máte aktuální antivirový program a pravidelně aktualizujte svůj operační systém a software.

Závěr 

Smazání důležitých souborů může být stresující, ale díky nástrojům a metodám, které Windows 10 nabízí, můžete své soubory snadno obnovit. Důležité je jednat rychle a nenechat Windows přepsat smazané soubory novými daty. Doporučujeme pravidelně zálohovat svá data a v případě potřeby využít specializovaný software pro obnovu dat.

A pokud budete mít problém s vaším notebookem, tiskárnou nebo klidně mobilem, zavolejte na 724 193 499 a naši hodinoví ajťáci v Brně se na to mrknou. 🙂

Líbí se vám článek? Nepropásněte další!

Přihlaste se do občasníku hodinových ajťáků a získejte chytré IT tipy

    Odesláním e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

    Odborná pomoc on-line, ve Vaší provozovně, nebo u nás v IT servisu

    Někdy stačí malá rada po telefonu, jindy je potřeba fyzický zásah IT odborníka. Jsme připraveni na obojí.

     

    Vyřešíme problém

    Zajistíme vám spolehlivý servis u nás v Brně, nebo vyřešíme nastavení IT techniky po telefonu. Neřešte problémy, které nejsou vaše „parketa“.

    Pomůžeme s konektivitou

    Potřebujete vyřešit konektivitu nebo zlepšit pokrytí Wi-Fi u vás doma nebo v kanceláři? Nechte si kvalitně pomoci našimi odborníky.

    Nastavíme server

    Potřebujete pomoci se zásahy na serveru, zálohováním či přesunem do cloudu, nebo nastavením aktivního monitoringu vaší sítě? Kontaktujte naše ajťáky