Problémy s IT řešíme přímo u Vás nebo na naší pobočce na ul. Vídeňská 202/119e, Brno.

4 nejčastější opravy mobilů a proč je svěřit servisním odborníkům

Servis mobilu je často nevyhnutelný. Život bez mobilních telefonů si už nedokážeme představit, ale je třeba mít na paměti, že se jedná jen o přístroje. A jak to tak bývá, přístroje občas vypoví službu – ať už kvůli nešťastné náhodě, nebo vinou opotřebení. Právě  v takových chvílích přichází na scénu oprava mobilu. Co patří mezi nejčastější opravy a proč je nedělat na vlastní pěst?

Základní údržbu mobilu lidé obvykle zvládají sami. Jakmile ale nastanou potíže, ať už mechanického nebo softwarového rázu, vyplatí se ohledně servisu obrátit na někoho, kdo takzvaně ví, jak se na lopatu sedá. 

1. Prasklý displej mobilu

Rozbitý displej telefonu

Chytré telefony nám usnadnily život, ale také přidaly jednu starost: musíme se neustále strachovat, aby mobil nespadl na zem a nepraskl mu displej. Prasklý displej smartphonu je jednoznačně nejčastější opravou, kterou servisní technici u mobilů řeší. Stačí trocha nepozornosti…a telefon je na zemi.

V lepším případě praskne jen horní vrstva displeje a vytvoří se na něm tzv. „pavouk“, což kazí uživatelský zážitek, ale nebrání dalšímu používání mobilního telefonu. V horším případě se rozbije spodní vrstva a jediným řešením je výměna displeje. 

Záleží však i na tom, kolik stál mobil peněz a jak dlouho ho používáte. Rozbil se vám tři roky starý smartphone za pořizovací cenu nižší než 5 tisíc Kč? Pak se vám spíše než servis vyplatí pořízení nového mobilu.

Jak vyměnit sklo mobilu? 

Pokud máte prasklý displej mobilního telefonu, který byl drahý, doporučujeme jej dát na opravu profíkům, aby vám vyměnili sklo. Na internetu sice najdete návody na vlastnoruční výměnu skla, ta ale většinou nedopadá dobře, protože je komplikovaná a vyžaduje znalosti, jak konkrétní modely opravovat.

Pokud máte prasklý displej mobilního telefonu, který byl drahý, doporučujeme jej dát na opravu profíkům. Na internetu sice najdete návody na vlastnoruční servis, ten ale většinou nedopadá dobře, protože je komplikovaný a vyžaduje znalosti, jak konkrétní modely opravovat.

A jak probíhá oprava displeje u jednotlivých modelů?

Rozbitý displej u mobilu Apple (iPhone)

iPhony se od ostatních mobilních telefonů v mnohém liší a platí to i pro postup při výměně displeje. Naši hodinoví ajťáci ji provádí takto:

  1. Nejprve je potřeba odšroubovat tzv. pentalobové šrouby.
  2. Následně servisní technik pomocí horkovzdušné pistole změkčí lepidlo, aby šel displej lépe otevřít. Stejně tak se nahřívají boky telefonu, ideálně po dobu dvou minut a na teplotu 100-150 °C.
  3. V dalším kroku dochází k demontáži krytu mobilu a odpojení flex kabelů mezi základní deskou a displejem. Aby nenastal zkrat, odpojí technik jako první baterii.
  4. Poté přichází na řadu demontování přední sestavy (světelná čidla, snímače, reproduktor, fotoaparát apod.)
  5. Přední sestava se našroubuje na nový displej, který je poté třeba namontovat zpět k telefonu, a to stejně jako při demontáži. Flex kabel od baterie technik připojí jako poslední.
  6. Na závěr technik mobil zapne a otestuje.

Hodinoví ajťáci mění displeje u všech modelů iPhonů, často se jedná o tyto:

  • iPhone 6s
  • iPhone SE
  • iPhone 7
  • iPhone 8
  • iPhone XR
  • iPhone 12
  • iPhone 13

Rozbitý displej u mobilu Samsung, Xiaomi nebo LG

U mobilů s operačním systémem Android (značky Samsung, Xiaomi, LG, SONY nebo Huawei a Nokia) probíhá výměna displeje následovně:

  1. Nejprve se z mobilu vytáhne SIM karta a zásobník.
  2. Ve druhém kroku technik pomocí horkovzdušné pistole sejme zadní sklo.
  3. Následně je třeba mobilní telefon rozdělat a sundat z něj prostřední plastový rám. Při sundávání hodně pomáhá plastové páčidlo (tzv. pudger).
  4. Po sundání prostředního rámu je na řadě odpojení baterie.
  5. Hned poté servisní technik odbojí všechny kabely k základní desce a odmontuje kameru i koaxiální kabely. Následně vyjme základní desku, napájecí desku a baterii.
  6. Všechny součástky se nainstalují zpět na nový displej, zároveň technik speciálním lepidlem přilepí záda mobilu a nechá zařízení několik hodin zaschnout.
  7. Na závěr se mobil zapne a otestuje.

Malý tip: v některých případech doporučujeme při výměně displeje rovnou vyměnit i baterii.

Hodinoví ajťáci provádí výměnu displejů u všech modelů výše zmíněných značek. Často jde například o tyto mobily:

  • Samsung Galaxy A13
  • Xiaomi Redmi 9A
  • Nokia G50
  • LG G8s ThinQ
  • Huawei nova 9
  • SONY Xperia 10

2. Problémy mobilního telefonu s USB-C konektorem

USB-C konektro

„Mám mobil s USB-C konektorem, ale poslední dobou mi do něj nejde zastrčit nabíječka.“ Další častá potíž, která potkává majitele chytrého telefonu. 

V čem je zakopaný pes? USB-C konektor se tak dlouho zanáší prachem i jinými nečistotami, až jednou přestane plnit svou úlohu. Vlastnoruční čištění ale nebývá dobrý nápad, protože hrozí poškození kontaktů konektoru. Takže ano, i toto je práce pro servis mobilů.

3. Zamrznutí telefonu

Zamrznutý, nebo chcete-li zasekaný mobil – černá můra uživatelů chytrých telefonů. Někdy pomůže restart mobilu, vyčištění vnitřního úložiště nebo aktualizace operačního systému, přinejhorším i uvedení zařízení do továrního nastavení. 

Když ale nic nezabírá a mobil se ne a ne vzpamatovat, kontaktujte s prosbou o pomoc servisní odborníky. Ti jsou vaší zárukou, že telefon při opravě nepřijde k další úhoně.

4. Slabá výdrž baterie

Nabíjení - slabá výdrž baterie

Rychle slábnoucí výdrž baterie v mobilu může mít několik příčin. Od špatného nabíjení, přes vystavení baterie extrémním teplotním podmínkám až po technickou závadu.

Jenže doby, kdy jste jednoduše oddělali zadní kryt telefonu a baterii vytáhli, jsou dávno pryč. Abyste mohli u většiny dnešních smartphonů opravit nebo vyměnit baterii, musíte je rozdělat. A to v rámci domácího kutilství rozhodně nedoporučujeme – pokud se do výměny baterie pustíte sami, riskujete poškození zařízení i další trable.

Proto je lepší výměnu svěřit do rukou odborníkům, například našim hodinovým ajťákům. Ti si při vyjmutí baterie dávají pozor, aby nedošlo k jejímu poškození a případnému vzplanutí, které by mohlo způsobit požár.  

Hodinoví ajťáci vám servis mobilu zajistí

Hoďte starosti se servisem svého telefonu za hlavu!

Ať už potřebujete opravit mobil značek Samsung, Apple (iPhone), Xiaomi nebo třeba Huawei a Sony, naši hodinoví ajťáci vám s radostí pomohou. Po telefonu, online na chatu, přes videohovor nebo rovnou osobně u vás doma

Chci opravit mobil v Brně

Líbí se vám článek? Nepropásněte další!

Přihlaste se do občasníku hodinových ajťáků a získejte chytré IT tipy

    Odesláním e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

    Odborná pomoc on-line, ve Vaší provozovně, nebo u nás v IT servisu

    Někdy stačí malá rada po telefonu, jindy je potřeba fyzický zásah IT odborníka. Jsme připraveni na obojí.

     

    Vyřešíme problém

    Zajistíme vám spolehlivý servis u nás v Brně, nebo vyřešíme nastavení IT techniky po telefonu. Neřešte problémy, které nejsou vaše „parketa“.

    Pomůžeme s konektivitou

    Potřebujete vyřešit konektivitu nebo zlepšit pokrytí Wi-Fi u vás doma nebo v kanceláři? Nechte si kvalitně pomoci našimi odborníky.

    Nastavíme server

    Potřebujete pomoci se zásahy na serveru, zálohováním či přesunem do cloudu, nebo nastavením aktivního monitoringu vaší sítě? Kontaktujte naše ajťáky