Problémy s IT řešíme přímo u Vás nebo na naší pobočce na ul. Vídeňská 202/119e, Brno.

Nejlepší antivir pro Android: Jak chránit své zařízení

Každý den se vydáváme do online světa plného nekonečných možností. Ale stejně jako v reálném světě, i digitální prostor může přinést rizika. Bohužel se jim nelze vyhnout ani při používání mobilního telefonu. Řešením je spolehnout se na prověřený antivir pro operační systém Android.

Proč je antivir pro Android důležitý?

V digitálním světě můžete narazit na řadu hrozeb. Od škodlivého softwaru, známého jako malware, až po phishingové útoky, které se snaží ukrást vaše citlivé údaje. Tyto hrozby jsou se neustále vyvíjejí, zdokonalují a stávají se stále sofistikovanějšími a tím pádem i mnohem zákeřnějšími.

Operační systém Android, jako nejrozšířenější mobilní operační systém na světě, je často cílem těchto útoků. Proto je ochrana mobilních zařízení s Androidem pomocí robustního antiviru klíčová. Antivirové programy skenují nepřetržitě vaše zařízení a identifikují potenciální hrozby. Na základě jejich rozpoznání je dokáží neutralizovat dříve, je dříve, než mohou způsobit škodu. Chrání tak vaše data i bezpečnost.

Díky antiviru budou i vaše platby přes mobil v bezpečí

Jaký antivir pro Android si vybrat?

Výběr toho nejlepšího antivirového softwaru pro váš mobilní telefon či tablet se může zdát jako náročný úkol, ale pokud si stanovíte, jaká máte očekávání, množství potenciálních programů pro ochranu se zúží.

Doporučujeme při výběru zohlednit tato kritéria: 

  • Ochrana v reálném čase – antivir by měl být schopen detekovat a eliminovat hrozby v reálném čase, aby vaše zařízení zůstalo chráněno.
  • Detekce škodlivého softwaru – dobrý antivir by měl být schopen rozpoznat široké spektrum škodlivého softwaru, včetně virů, trojských koní a ransomwaru.
  • Anti-phishingové funkce – Jelikož phishingové útoky jsou stále běžnější, antivir by měl mít funkce, které vás před nimi ochrání.

Zabezpečený telefon zabrání hrozbám

Jaké antivirové programy pro Android doporučujeme?

Kritéria pro výběr známe a nyní je čas, podívat se na konkrétní antivirový software pro Android:

  • Avast Mobile Security

Avast je jedním z nejznámějších jmen v oblasti počítačové bezpečnosti. Jejich verze antivirového softwaru pro mobilní telefony v kvalitě v ničem nezaostává.

Avast Mobile Security nabízí mnoho funkcí, včetně skeneru malware, blokátoru phishingu, a dokonce i nástroje pro zlepšení výkonu vašeho zařízení.

  • Bitdefender Antivirus Free

S programem Bitdefender také neuděláte chybu. Jejich aplikace pro Android je jednoduchá a snadno použitelná, ale stále nabízí silnou ochranu. Bitdefender Antivirus Free skenuje mobilní zařízení v reálném čase a automaticky aktualizuje své databáze virů, aby vás chránil před nejnovějšími hrozbami.

  • Norton 360

Do třetice další známé jméno na poli antivirové ochrany – Norton. Aplikace Norton 360 pro Android nabízí širokou škálu funkcí včetně antivirového skeneru, anti-malware nástroje, ochrany proti krádeži a dokonce i VPN pro zvýšení vaší online anonymity.

To, který antivirový software si do svého telefonu nainstalujete, záleží na vašich preferencích. Pamatujte, ovšem vždy na to, že nezáleží, jaký antivir si vyberete, důležité je, aby byl pravidelně aktualizován a používaný. Bezpečnost vašeho Android zařízení by měla být vždy vaší prioritou, proto nezapomínejte ani na zodpovědné chování na internetu!

Jak nainstalovat a používat antivir pro Android?

Instalace antiviru na Androidu je obvykle jednoduchý proces. Většinu antivirových programů najdete v obchodě Google Play, odkud je můžete snadno stáhnout a nainstalovat

Po instalaci budete muset antivir nastavit podle svých preferencí. S tím vám může pomoci průvodce nastavením, který je většinou součástí všech aplikací.

Klíčem k efektivnímu využití antiviru je jeho pravidelné používání. Nastavte pravidelné intervaly skenování, aby mohla aplikace kontrolovat vaše zařízení na přítomnost hrozeb. Pokud antivir detekuje nějaký škodlivý software, postupujte podle jeho instrukcí pro jeho odstranění.

Antivirové programy nabízejí bezplatnou verzi, která chrání pouze částečně. Pro kompletní péči je lepší zvolit některou z verzí předplatného.

Jaké jsou další způsoby ochrany vašeho zařízení?

Antivir je sice pro efektivní ochranu vašeho bezpečí klíčový, ale existují i další způsoby, jak telefon či tablet před viry chránit. 

  • Aktualizace softwaru

V první řadě jsou pro udržení bezpečnosti vašeho softwaru důležité pravidelné aktualizace. Aktualizace totiž často obsahují bezpečnostní opravy a díky tomu se software v zařízení lépe přizpůsobuje novým variantám virů.

  • Bezpečné prohlížení internetu

Nejdůležitější je prevence. Znamená to dodržovat všeobecná preventivní pravidla pro bezpečné používání internetu. Vyhýbejte se návštěvám podezřelých webových stránek a nenechte se oklamat podvodnými e-maily nebo zprávami. I to by mohlo ohrozit vaše cenná data!

  • Omezení přístupu k citlivým datům

Pokud je to možné, omezte přístup aplikací k citlivým datům, jako jsou vaše kontakty, fotky a poloha. Čím méně aplikací má přístup k těmto datům, tím lépe. 

Aplikace stahujte pouze z oficiálního obchodu s aplikacemi (v případě telefonů s operačním systémem Android je to Google Play) a ověřujte si je dle recenzí ostatních uživatelů.

Takto si můžete představit smartphony s antivirem

S hodinovými ajťáky jste vy i váš telefon v dobrých rukou!

Digitální svět může být plný hrozeb, ale s kvalitní ochranou v podobě antiviru pro Android a dalšími bezpečnostními opatřeními můžete své zařízení efektivně chránit. 

Bez ohledu na to, jak dobře se o své zařízení staráte, může se stát, že narazíte na problém, který vyžaduje odbornou pomoc. Od poruchy baterie až po náročné opravy software, existuje mnoho výzev, které bude lepší svěřit profesionálům. Pro více informací se podívejte na náš článek 4 nejčastější opravy mobilů a proč je svěřit servisním odborníkům

A pokud potřebujete pomoc s antivirovou ochranou svého mobilu, neváhejte se obrátit na nás. Tým Hodinových Ajťáků je připraven vám pomoci s nastavením a správou bezpečnosti vašeho Android zařízení. Spolehněte se na profesionály a ujistěte se, že váš telefon je v bezpečí!

Líbí se vám článek? Nepropásněte další!

Přihlaste se do občasníku hodinových ajťáků a získejte chytré IT tipy

    Odesláním e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

    Odborná pomoc on-line, ve Vaší provozovně, nebo u nás v IT servisu

    Někdy stačí malá rada po telefonu, jindy je potřeba fyzický zásah IT odborníka. Jsme připraveni na obojí.

     

    Vyřešíme problém

    Zajistíme vám spolehlivý servis u nás v Brně, nebo vyřešíme nastavení IT techniky po telefonu. Neřešte problémy, které nejsou vaše „parketa“.

    Pomůžeme s konektivitou

    Potřebujete vyřešit konektivitu nebo zlepšit pokrytí Wi-Fi u vás doma nebo v kanceláři? Nechte si kvalitně pomoci našimi odborníky.

    Nastavíme server

    Potřebujete pomoci se zásahy na serveru, zálohováním či přesunem do cloudu, nebo nastavením aktivního monitoringu vaší sítě? Kontaktujte naše ajťáky