Problémy s IT řešíme přímo u Vás nebo na naší pobočce na ul. Vídeňská 202/119e, Brno.

5 tipů, jak správně vybrat notebook na míru svým potřebám

Výběr notebooku může být oříšek, zvlášť když nevíte, čemu věnovat pozornost a které parametry při jeho nákupu sledovat. Nic ale není tak těžké, jak to na první pohled vypadá. Na následujících řádcích vám prozradíme, podle čeho se můžete snadno rozhodnout a proč je důležité se pořádně zamyslet, k čemu budete notebook využívat.

Pokud váš původní laptop po letech vypověděl službu, máte dvě možnosti: buď využít servis notebooků, nebo rovnou pořídit notebook nový. Že jste zatím sami notebook nikdy nevybírali a máte obavy, abyste nešlápli vedle? Pak čtěte dál.

1. Potřebujete kancelářský notebook, nebo herní notebook?

Radost pracovat s počítačem

U této otázky musí začít výběr každého notebooku, protože na ní závisí další rozhodování. 

Zatímco na základní práci (psaní e-mailů, úprava dokumentů apod.) vám postačí kancelářský laptop s menším výkonem, na hraní her, používání grafických programů nebo střih videa už budete potřebovat „nabušenější mašinu“, typicky herní notebook nebo ultrabook.

Před volbou konkrétního modelu notebooku si tedy ideálně sedněte doma ke kávě a napište na papír seznam činností a aplikací, ke kterým budete laptop primárně využívat (podle toho se lépe určí jednotlivé specifikace, které uvádí vývojář aplikace). Herní a výkonnější notebooky samozřejmě bývají dražší než ty základní.

Chci pomoci s výběrem notebooku

2. Zaměřte se na procesor notebooku

Ne náhodou se procesoru přezdívá mozek počítače. Tato malá součástka rozhoduje o výkonu celého notebooku. Platí, že čím lepší procesor, tím rychleji (plynuleji) vám notebook pojede. Záleží především na dvou parametrech: počet jader a frekvence.

Jádro procesoru – jednoznačně nejdůležitější parametr. S rostoucím počtem jader zvládne procesor víc úloh najednou. Nejlepší notebooky dnes mají i 16jádrové procesory, ale pokud nepožadujete extra výkon, bude vám stačit i 4jádrový nebo 6jádrový.

Frekvence procesoru – udává, kolik požadavků procesor zpracuje za jednu sekundu. Pro kancelářskou práci si bohatě vystačíte s frekvencí do 2,5 GHz. U herních notebooků by měla být vyšší.

Výrobci do notebooku nejčastěji dávají procesory značek AMD nebo Intel. Vyjímkou jsou procesory v noteboocích od Applu, které v poslední době využívají vlastní čipy. Jde třeba o procesory pod názvem M1, nebo o nedávno představený nový procesor M2.  Pokud byste chtěli se značkou i konkrétním modelem procesoru poradit, rádi vám pomůžeme vybrat ten správný kousek.

3. Důležitá je i paměť RAM

Asi to taky znáte. V jednu chvíli máte otevřených několik programů, pracujete a najednou notebook zamrzne. Co to znamená? Paměť RAM nezvládá zátěž, kterou jste na ni naložili.

Věnujte tak při pořizování laptopu pozornost i paměti RAM, abyste pak zbytečně neztráceli nervy. Běžnému uživateli dobře poslouží operační paměť o velikosti 8GB, ale pokud můžete, ideálně si připlaťte za lepší. Grafikům, střihačům a hráčům doporučujeme RAM 16GB a vyšší. 

4. Také u laptopu záleží na grafické kartě

Hraní her na notebooku

Kdo hledá notebook na kancelářskou práci, většinou grafickou kartu příliš neřeší. Počítačoví pařmeni ale dobře vědí, jak moc na ní při náročnějších úkonech záleží.

Plánujete-li na notebooku hrát hry, určitě se poohlédněte po notebooku, který nabízí kromě integrované i externí grafickou kartu.

5. Zamyslete se nad displejem notebooku

Je rozdíl, když chcete na notebooku psát texty a upravovat excelové tabulky, nebo jestli od něj požadujete velký a kvalitní obraz. Obecně nejoblíbenější je mezi uživateli úhlopříčka 15,6”, ale na kancelářskou práci si často vystačíte i s menším displejem. Laptopy pro hráče nebo grafiky pak nabízí velkou úhlopříčku 17,3”.

Co se rozlišení týče, na sledování filmů a hraní her se hodí 1920×1080 px (Full HD rozlišení), které vám zajistí výjimečný zážitek, ale je také náročnější na výkon. Pro dokonalý požitek a využití většího barevného spektra displeje doporučujeme displeje s technologií OLED, která oproti ostatním technologiím nepoužívá podsvícení a svítí jednotlivými pixely.

Výpočty a grafy na notebooku

Co dalšího ještě sledovat?

Výše uvedené parametry jsou při výběru notebooku nejdůležitější, ale určitě se zaměřte i na tyto: 

  • operační systémWindows, macOS, nebo jiný? Záleží na vašich zvycích i na tom, co od operačního systému očekáváte a jaké aplikace budete na daném systému využívat
  • úložiště – v případě interního úložiště budete řešit hlavně jeho kapacitu. Na větší ukládání dat je vhodný disk s kapacitou alespoň 512 GB a s technologií SSD, která je oproti technologii HDD až stokrát rychlejší.
  • uživatelská přívětivost – hardwarové vybavení je podstatné, ale důležité je i to, aby vám vyhovovaly detaily, jako třeba klávesnice notebooku.

Hodinoví ajťáci vám s výběrem notebooku pomohou

Nechcete udělat při nákupu notebooku chybu? Nechte to na profících! Naši hodinoví ajťáci vám pomohou vybrat takový laptop, který bude vyhovovat vašim potřebám.

Líbí se vám článek? Nepropásněte další!

Přihlaste se do občasníku hodinových ajťáků a získejte chytré IT tipy

    Odesláním e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

    Odborná pomoc on-line, ve Vaší provozovně, nebo u nás v IT servisu

    Někdy stačí malá rada po telefonu, jindy je potřeba fyzický zásah IT odborníka. Jsme připraveni na obojí.

     

    Vyřešíme problém

    Zajistíme vám spolehlivý servis u nás v Brně, nebo vyřešíme nastavení IT techniky po telefonu. Neřešte problémy, které nejsou vaše „parketa“.

    Pomůžeme s konektivitou

    Potřebujete vyřešit konektivitu nebo zlepšit pokrytí Wi-Fi u vás doma nebo v kanceláři? Nechte si kvalitně pomoci našimi odborníky.

    Nastavíme server

    Potřebujete pomoci se zásahy na serveru, zálohováním či přesunem do cloudu, nebo nastavením aktivního monitoringu vaší sítě? Kontaktujte naše ajťáky