Problémy s IT řešíme přímo u Vás nebo na naší pobočce na ul. Vídeňská 202/119e, Brno.

Jak opravit Windows 10, když náhle vypoví službu?

Pracujete na počítači jako každý jiný den, ale zničehonic přijdou nečekané komplikace. Operační systém Windows 10 se začne chovat neobvykle, vyskočí na vás obávaná modrá obrazovka nebo dojde k nečekanému restartu PC. Nebojte, není všem dnům konec. Poradíme vám, jak opravit Windows 10 pomocí jednoduchých nástrojů. 

CHCI OPRAVIT WINDOWS 10

Náhlé potíže s operačním systémem Windows jsou nepříjemné a zpravidla přichází v nejméně vhodnou chvíli, ve většině případů je však řešení problému snadné. Za komplikacemi často stojí poškozené položky registru, trable s ovladači nebo zkrátka jen obyčejné přetížení systému.

Může se samozřejmě jednat i o vážnější problém, ale než vyhledáte pomoc IT odborníků, vyzkoušejte jednu z níže uvedených možností.

Zkuste počítač restartovat

Jednoduché, ale účinné. Pokud vás systém Windows 10 začal zlobit poprvé a nejedná se o opakované potíže, může pomoci obyčejné restartování počítače. Když po restartování PC/notebook funguje správně a nedostaví se v dohledné době žádné další nesnáze. pravděpodobně se jednalo jen o drobnou chybu v operačním systému.

Nevýhodou “opravy” pomocí restartu PC je, že se nedozvíte, co za komplikacemi stálo.

Použijte nástroj Oprava spouštění systému

Jak už název napovídá, Oprava spouštění systému je univerzální nástroj pro případ, že máte jakékoliv potíže se zapínáním počítače či notebooku. Jakmile nástroj spustíte, pokusí se najít příčinu problémů, a když je to možné, rovnou provede opravu. Nemusíte se tak o nic starat a hledat řešení na vlastní pěst. Pro přístup k tomuto nástroji je nicméně potřeba, abyste měli v rámci svých Windows administrátorská práva (tzn. můžete Windows používat jako admin). 

Při problémech se zapínáním počítače spustíte nástroj Oprava spouštění systému takto: 

  1. Restartuje počítač a během restartu podržte klávesu Shift (případně F11), dokud se nezobrazí modrá obrazovka s dalšími možnostmi.
  2. Otevře se okno možností, ve kterém klikněte na Odstranit potíže.
  3. Poté zvolte položku Upřesnit možnosti.
  4. Na závěr klikněte na Oprava spouštění systému

Ihned se spustí diagnostika počítače, po jejím dokončení dostanete informaci, jestli oprava systému proběhla úspěšně. Pokud ano, máte pravděpodobně vyhráno. 

Počítače s Windowsem

Využijte záchranné lano v podobě Obnovení systému

Jestliže vaše problémy s Windows 10 nevyřešilo restartování PC ani nástroj Oprava spouštění systému, možná vám vytrhne trn z paty další šikovný pomocník – nástroj Obnovení systému. Ten se hodí třeba v situaci, kdy začnou zlobit některé aplikace nebo ovladače. Abyste nemuseli zdlouhavě zjišťovat, kde vězí problém a jak ho opravit, pomocí Obnovení systému vrátíte Windows 10 do bodu v minulosti, kdy ještě vše fungovalo správně.

Nástroj Obnovení systému vrací do původního stavu pouze programy nebo systémové soubory, data uložená v počítači zůstanou zachována, nemusíte se tak bát o jejich poškození či ztrátu. 

Obnovení systému spustíte takto:

  1. Restartuje počítač a během restartu podržte klávesu Shift (případně F11), dokud se nezobrazí modrá obrazovka s dalšími možnostmi.
  2. Otevře se okno možností, ve kterém klikněte na Odstranit potíže.
  3. Poté zvolte položku Upřesnit možnosti.
  4. Klikněte na Obnovení systému, vyberte uživatelský účet a případně zadejte heslo.
  5. Zvolte bod obnovení, tedy datum a čas, do kterého chcete Windows 10 vrátit. Poté klikněte na Dokončit.

Proběhne-li vše správně, nástroj během chvíle vrátí systém do stavu, který odpovídá zvolnému bodu obnovení. Jednotlivé body obnovení si operační systém tvoří sám, ale můžete je v průběhu času vytvářet i sami

V nejhorším pomůže Obnovení z bitové kopie systému

Většinu náhlých potíží s Windows 10 vyřeší některý z výše uvedených postupů. Ale co dělat, když nic nezabírá a jedná se o vážnější komplikaci? Abyste nemuseli operační systém obnovovat do továrního nastavení, existuje ještě pojistka v podobě nástroje Obnovení z bitové kopie systému.

Bitová kopie systému slouží jako záloha, která se běžně ukládá na externí disk, případně na USB flash disk. Tuto kopii je ale vždy potřeba vytvořit ručně a s předstihem. Pokud ji máte vytvořenou, postupujte následovně:

  1. Připojte externí disk / flash disk do počítače.
  2. Restartuje počítač a během restartu podržte klávesu Shift (případně F11), dokud se nezobrazí modrá obrazovka s dalšími možnostmi.
  3. Otevře se okno možností, ve kterém klikněte na Odstranit potíže.
  4. Poté zvolte položku Upřesnit možnosti.
  5. Klikněte na Obnovení z bitové kopie systému.
  6. Pokud je bitová kopie správně vytvořená, nástroj ji najde a můžete rovnou spustit obnovení.

Pani vyřešila problém s  Windowsem

Windows 10 stále nefunguje? Obraťte se na nás

Kromě uvedených možností lze komplikace s Windows 10 řešit i pomocí nástroje Částečně obnovit (obnovení počítače, aniž byste přišli o své soubory) nebo zadáváním různých příkazů do příkazového řádku

Jestli však s opravou Windows 10 nemáte příliš zkušeností a nezabrala žádná z našich rad, obraťte se na naše hodinové ajťáky. Pomohou vám buď na dálku, nebo přímo na místě. Napište na [email protected], nebo rovnou zavolejte na číslo 724 193 499.

Líbí se vám článek? Nepropásněte další!

Přihlaste se do občasníku hodinových ajťáků a získejte chytré IT tipy

    Odesláním e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

    Odborná pomoc on-line, ve Vaší provozovně, nebo u nás v IT servisu

    Někdy stačí malá rada po telefonu, jindy je potřeba fyzický zásah IT odborníka. Jsme připraveni na obojí.

     

    Vyřešíme problém

    Zajistíme vám spolehlivý servis u nás v Brně, nebo vyřešíme nastavení IT techniky po telefonu. Neřešte problémy, které nejsou vaše „parketa“.

    Pomůžeme s konektivitou

    Potřebujete vyřešit konektivitu nebo zlepšit pokrytí Wi-Fi u vás doma nebo v kanceláři? Nechte si kvalitně pomoci našimi odborníky.

    Nastavíme server

    Potřebujete pomoci se zásahy na serveru, zálohováním či přesunem do cloudu, nebo nastavením aktivního monitoringu vaší sítě? Kontaktujte naše ajťáky