Problémy s IT řešíme přímo u Vás nebo na naší pobočce na ul. Vídeňská 202/119e, Brno.

9 tipů, jak zdarma zrychlit počítač nebo notebook

Koupili jste si PC či notebook teprve nedávno, ale přijde vám, že už se začal zpomalovat a nepodává očekávaný výkon? Nemusíte utrácet tisíce za výměnu komponent nebo nové zařízení. Prozradíme vám 9 způsobů, jak zrychlení počítače provést rychle, bezplatně a tak, abyste to zvládli sami v pohodlí domova.

CHCI ZRYCHLIT POČÍTAČ    

I když si pořídíte kvalitní PC či laptop, dříve nebo později narazíte na to, že je pomalejší než po zakoupení. Což ale neznamená, že by zařízení ztratilo výkon – pravděpodobně je jen zahlcené spoustu dat a nepoužívaných aplikací, nebo potřebuje jednoduchou údržbu. 

Buďte ale v klidu: jak zjistíte níže v tipech od našich hodinových ajťáků, zrychlit svůj počítač zvládnete i vy, často během několika minut. 

1. Odstraňte nepotřebná data z disku a smažte nepoužívané aplikace

Zamyslete se: kolik dat potřebujete mít nutně uložených na pevném disku v počítači? Pokud využíváte například jen polovinu kapacity HDD, pravděpodobně na žádné komplikace nenarazíte. Jakmile ale začnete narážet na horní hranici diskové kapacity, může se PC či notebook začít zpomalovat. Proto doporučujeme z disku průběžně mazat data, která už nepotřebujete, místo toho je ukládejte například do cloudu. Nezapomínejte také pravidelně vysypat koš.

Stejně tak zrychlení PC napomůže odstranění nepoužívaných aplikací, které zařízení zpomalují především při jeho startu.

2. PC a notebook zrychlíte i vypnutím otevírání aplikací po spuštění

notebook s fialovým podsvícením

Máte-li dlouhodobé potíže s pomalým startem počítače, může být na vině fakt, že se vám po zapnutí PC automaticky otevírá velké množství aplikací. Operační systém je musí ihned po spuštění a všechny najednou odbavit, což vaše zařízení významně zpomaluje. 

Tuto přítěž vyřešíte na pár kliknutí v základním nastavení, kde otevírání aplikací po spuštění ručně vypnete. Nemusíte samozřejmě automatické spouštění vypínat u všech, ale nedává smysl, aby se po startu operačního systému nastartovalo 15 programů najednou. 

TIP: Například v operačním systému Windows 10 upravíte nastavení spouštění aplikací po startu následovně: klikněte na ikonu Start, následně vyberte položku Aplikace a poté položku Po spuštění. Zde už jednoduše upravíte nastavení jednotlivých aplikací.

3. Jak zrychlit (nejen) počítač s Windows 10? Pomohou i pravidelné aktualizace

Každý IT odborník vám řekne, že aktualizace  jsou důležité především kvůli zabezpečení PC před nejnovějšími hrozbami, což platí pro OS Windows, macOS i další operační systémy. Kromě toho vám ale pomohou zrychlit počítač. U méně výkonných zařízení se můžete setkat s tím, že odkládání aktualizací PC/notebook naopak zpomaluje

Doporučujeme tedy aktualizace provádět ihned, jakmile vás operační systém upozorní na jejich dostupnost.

4. PC a notebook skenujte pokročilým antivirem

Důležitá činnost, která vás za prvé ochrání před viry a záškodníky, za druhé vám pomůže zjistit, jestli váš počítač nebo laptop nezpomalují poškozené soubory a programy. Pokročilé antiviry dnes umí nejen odhalit virovou hrozbu, ale také analyzují a optimalizují výkon PC, čímž zároveň odhalují jeho slabá místa. 

Díky pravidelnému skenování pokročilým antivirem zjistíte, na co se při zrychlování počítače zaměřit. Nemusí jít o vážné potíže, ale když je napříč operačním systémem více slabých míst, dohromady mohou snižovat výkon PC.

Přečtěte si také: 4 způsoby, jak zjistit product key ve Windows 10

5. Pro zrychlení PC nezapomeňte čistit větráky a chladiče

Přijde vám, že je počítač poslední dobou hlučný nebo vydává podezřelé teplo? Nemusí se jednat o závažnou potíž – PC se pravděpodobně přehřívá, protože se na větráku nebo jiném chlazení usazuje prach. A přehřívání zpravidla vede ke snížení výkonu, tedy zpomalení operačního systému.

Proto nezapomínejte jednou za čas vyčistit chlazení, ale ideálně také jiné komponenty PC nebo notebooku. I jednoduché otření suchým hadrem nebo opatrné vyčištění vysavačem dokáže dělat divy. Čištění větráku a dalších součástek určitě nepodceňujte, protože při dlouhodobém přehřívání hrozí poškození zařízení. 

6. Pozor, kolik máte spuštěných programů

zrychlený počítač

Uživatelé výkonných PC s nadupanou pamětí RAM a silným procesorem se s tou komplikací pravděpodobně nesetkají, ale u starších počítačů a notebooků je poměrně častá. Spustíte-li několik aplikací najednou (například 5 a více), může to PC výrazně zpomalit. Zařízení má jen určitý výpočetní výkon, a jakmile se dostane na hranici hardwarových limitů, začne svou činnost korigovat. To pak vede ke zpomalení a někdy i zaseknutí počítače. Výkon počítače ovplyvní i počet spuštěných záložek v prohlížeči.

Pokud vlastníte PC s nižším výkonem, snažte se mít spuštěné jen programy, které zrovna potřebujete.

7. Provádějte čištění a kontrolu disku

Jak už víte, není dobré zaplnit kapacitu pevného disku až po okraj. Jenže co dělat se soubory, které se na HDD vytváří automaticky, jsou nepotřebné a zpomalují počítač? Pro tyto účely vám výborně poslouží jednoduché nástroje na vyčištění disku, které pomocí jednoho kliknutí udělají práci za vás. Například na operačním systému Windows se tento nástroj jmenuje příznačně Vyčištění disku.

TIP: Nástroj Vyčištění disku na operačním systému Windows spustíte takto: do vyhledávacího řádku na hlavní panelu napište „vyčištění disku“ a stiskněte OK. Poté nástroj Vyčištění disku spusťte a můžete rovnou začít s čištěním.

Pravidelně také kontrolujte, jestli disk funguje, jak má, a zda se na něm nevyskytují chyby. Ve Windows vám s tím pomůže nástroj CHKDSK a v macOS software Disk Utility.

8. Nezapomeňte počítač vypínat/restartovat

Stejně jako my lidé potřebujeme pro správné fungování těla spánek, i počítače si někdy chtějí odpočinout a nabrat „novou energii“. Dopřejte tedy svému PC trochu odpočinku a pravidelně ho vypínejte/restartujte. Pokud váš počítač běží na jeden zátah třeba měsíc v kuse, může být pomalejší a méně výkonný. 

Přečtěte si také: Jak správně nastavit Wi-Fi router ve 4 krocích

9. Udržujte pořádek na ploše

Plocha je nezbytnou součástí pracovního prostředí každého uživatele, avšak jejím plněním (množství dat) se počítač zpomaluje. Naučte se tedy ukládat dokumenty do složek nebo na cloud a na plochu umisťovat pouze zástupce souborů. Ty vytvoříte pravým kliknutím myši na soubor a následně možností “Vytvořit zástupce”.

Potřebujete zrychlit PC? Nechte to na nás

Nezabrala ani jedna z výše uvedených rad. Pak je možné, že váš počítač nebo notebook už má něco za sebou a bude potřebovat vyměnit některé komponenty, případně před vámi šikovně skrývá závadu.

Obraťte se na naše hodinové ajťáky, kteří vám se zrychlením i servisem počítače/notebooku pomohou. Napište na [email protected], nebo rovnou zavolejte na číslo 724 193 499.

Líbí se vám článek? Nepropásněte další!

Přihlaste se do občasníku hodinových ajťáků a získejte chytré IT tipy

    Odesláním e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

    Odborná pomoc on-line, ve Vaší provozovně, nebo u nás v IT servisu

    Někdy stačí malá rada po telefonu, jindy je potřeba fyzický zásah IT odborníka. Jsme připraveni na obojí.

     

    Vyřešíme problém

    Zajistíme vám spolehlivý servis u nás v Brně, nebo vyřešíme nastavení IT techniky po telefonu. Neřešte problémy, které nejsou vaše „parketa“.

    Pomůžeme s konektivitou

    Potřebujete vyřešit konektivitu nebo zlepšit pokrytí Wi-Fi u vás doma nebo v kanceláři? Nechte si kvalitně pomoci našimi odborníky.

    Nastavíme server

    Potřebujete pomoci se zásahy na serveru, zálohováním či přesunem do cloudu, nebo nastavením aktivního monitoringu vaší sítě? Kontaktujte naše ajťáky