Problémy s IT řešíme přímo u Vás nebo na naší pobočce na ul. Vídeňská 202/119e, Brno.

6 věcí, podle kterých vybrat tablet pro práci i zábavu

Vybrat si tablet v době, kdy prodejci nabízí stovky druhů těchto zařízení, bývá docela náročné. Navíc když cenový rozdíl mezi dvěma různými tablety může dosahovat až několika tisíc korun. Je lepší si připlatit za pořádný výkon? A jak by měl být tablet velký? Tyto a další otázky vám zodpovíme dále v textu. 

I po letech od uvedení na trh jsou tablety mezi (nejen) českými uživateli populární. Používají je pro každodenní práci, hraní her nebo na sledování filmů. Pokud se k nim chcete přidat a stojíte před rozhodnutím, který tablet si pořídit, pokračujte ve čtení.

CHCI POMOCI S VÝBĚREM TABLETU

1. Jak vybrat tablet? Zamyslete se, k čemu ho potřebujete

Tak jako u notebooku, stolního PC nebo mobilu, také před nákupem tabletu si nejprve ujasněte, k čemu ho budete nejčastěji používat. Je rozdíl, jestli vám má sloužit k běžnému brouzdání na internetu, nebo zda na něm plánujete dlouhé hodiny hrát náročné hry

Podle toho následně vyberete velikost tabletu, kapacitu jeho úložiště nebo typ procesoru. Obecně platí, že na hraní a zábavu se víc hodí výkonnější tablet s lepším hardwarovým vybavením a větším displejem. Na projíždění sociálních sítí nebo psaní e-mailů bohatě stačí méně „našlapané“ modely.

2. Jak by měl být tablet velký

Psaní na tabletu

Velikost tabletu je jedním z nejdůležitějších parametrů a při volbě opět záleží především na způsobu využívání zařízení.

Miniaturní tablety s úhlopříčkou 7-8 jsou ideální na čtení a surfování po internetu. Nejpoužívanější rozměry 8-10″ vám výborně poslouží pro kancelářskou práci, videohovory nebo sledování filmů. A největší tablety s úhlopříčkou 11-13″ ocení především profesionálové z různých oborů, například grafici nebo streameři. 

Pokud je to možné, doporučujeme si tablet ještě před zakoupením vyzkoušet (například na prodejně), abyste věděli, zda vám velikost tabletu vyhovuje.   

3. Kterou značku tabletu si pořídit

Abyste po několika dnech používání nemuseli tablet opravovat a řešit jeho servis, vsaďte na některou z prověřených značek. Mezi nejoblíbenější patří:

4. Nepodceňte kapacitu úložiště

Výběr nízké kapacity interního úložiště patří k častým chybám při pořizování tabletu. Jednoduše proto, že uživatelé během nákupu neodhadnou, kolik dat budou do zařízení ukládat.

Naprostým minimem by mělo být 32 GB, ale pokud plánujete používat spoustu aplikací, fotit větší množství fotek nebo stahovat soubory z internetu, doporučujeme spíš úložiště o velikosti 64 GB. Hráčům počítačových her nebo milovníkům natáčení videa pak přijde vhod kapacita 128 GB, či dokonce 512 GB

Jestli vám nevadí si za větší úložiště trochu připlatit, určitě s touto investicí neváhejte.

5. Hardware tabletu: zaměřte se na procesor i operační paměť

Hardwarové vybavení tabletu je to, co odděluje levné tablety od drahých. Klíčové jsou především tyto komponenty:

Procesor

Procesor je komponenta, která z velké části rozhoduje o výkonu tabletu. Pro surfování na internetu nebo přehrávání videí vám bude stačit 4-jádrový procesor, na hraní her nebo grafické práce však doporučujeme aspoň 6-jádrový.  

Operační paměť (RAM)

Na operační paměti závisí, jak plynule bude tablet fungovat, když na něm spouštíte více aplikací najednou. Určtiě sáhněte po RAM o velikosti aspoň 3-4 GB, nižší by vám časem mohla způsobit komplikace při práci. Opět platí, že čím větší kapacita, tím lépe. Hráčům her doporučujeme paměť RAM o velikosti 6 GB nebo 8 GB.

Baterie

U tabletu je výdrž baterie ještě důležitější než v případě jiných zařízení, zvlášť když s ním plánujete cestovat. Aby středně velký tablet na jedno nabití vydržel 8-10 hodin, měl by mít kapacitu baterie aspoň 5000 mAh. Počítejte ale, že činnosti jako používání graficky náročných aplikací, hraní her nebo připojení k internetu přes data vybíjení baterie výrazně zrychlí. Proto se nebojte investovat i do lepší baterie. 

6. Na co dalšího se při výběru tabletu zaměřit

Práce na tabletu

Výše uvedené vybavení tabletu je ze všeho nejdůležitější, ale při výběru konkrétního modelu  sledujte i další parametry: 

  • Operační systém – zatímco dražším tabletům dominují operační systémy iOS a Windows, u levnějších se setkáte s operačním systémem Android.
  • Fotoaparát – plánujete-li tabletem často fotit, zajímejte se u prodejce také o kvalitu a rozlišení fotoaparátu.
  • Cena tabletu – hned na začátku si stanovte cenový limit a podle něj vybírejte parametry tabletu. 
  • Příslušenství – už při pořizování tabletu zvažte, jestli k němu budete potřebovat další příslušenství (klávesnice, sluchátka nebo držák na tablet). Zároveň zjistěte, které příslušenství je s vámi vybraným tabletem kompatibilní.    

Pomůžeme vám také s nastavením tabletu a jeho opravou

Naši hodinoví ajťáci vám tablet pomohou vybrat a zároveň vám ho rádi nastaví. V případě jakýchkoliv komplikací se postaráme také o servis tabletu.

Stačí, když nám napíšete na [email protected] nebo v chatu tady na webu. Můžete nám také zavolat na číslo 724 193 499.  

Líbí se vám článek? Nepropásněte další!

Přihlaste se do občasníku hodinových ajťáků a získejte chytré IT tipy

    Odesláním e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

    Odborná pomoc on-line, ve Vaší provozovně, nebo u nás v IT servisu

    Někdy stačí malá rada po telefonu, jindy je potřeba fyzický zásah IT odborníka. Jsme připraveni na obojí.

     

    Vyřešíme problém

    Zajistíme vám spolehlivý servis u nás v Brně, nebo vyřešíme nastavení IT techniky po telefonu. Neřešte problémy, které nejsou vaše „parketa“.

    Pomůžeme s konektivitou

    Potřebujete vyřešit konektivitu nebo zlepšit pokrytí Wi-Fi u vás doma nebo v kanceláři? Nechte si kvalitně pomoci našimi odborníky.

    Nastavíme server

    Potřebujete pomoci se zásahy na serveru, zálohováním či přesunem do cloudu, nebo nastavením aktivního monitoringu vaší sítě? Kontaktujte naše ajťáky